Начало Здравна медиа Здравни новини След няколко дни откриват първите международни игри за онкоболни

След няколко дни откриват първите международни игри за онкоболни

След няколко дни откриват първите международни игри за онкоболни - изображение

Предстои откриването на първите международни спортни игри за хора с онкологични заболявания. Те ще са в Рим от 22 до 25 юни и ще участват 6 държави. Нашата страна също ще има свой отбор с 5-ма състезатели.

Инициативата цели да докаже, че спортът спомага лечението на болните от рак и прави по-добро качеството на живота им. Физическата активност трябва да е под контрол и в определени граници, тя дори подобрява социалния статус на пациентите.

Събитието е част от проекта Oncology Games, чрез който се провеждат обучителни програми за треньори, упражнения с онкоболни, осъществяват се сътрудничества със здравни заведения. Вече 18 месеца се реализират различни дейности по проекта в Италия, България, Гърция, Полша, Великобритания и Испания. Финансирането е от Европейската комисия по програма „Еразъм+“.

Една от българските участнички в предстоящите игри Миглена Мичева споделя, че идеята й се сторила интересна и предизвикателна.“Спортът винаги дава енергия, винаги дава ентусиазъм и възможност да надминеш себе си“, смята тя.

Едни от дисциплините, в които ще се състезават болните от онкологични заболявания, са бягане на 60 и 100 м, хвърляне на гюле, както и така нареченото северно ходене, което е непознато за повечето хора и предизвиква любопитството на доброволците.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: clinica.bg, bnr.bg
Снимка: artificialgrasscambridge.co.uk

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СпортНовиниСоциални грижиСпорт и туризъмЛюбопитноЛайфстайлНормативни актовеИсторияПатологияЗдравни съветиАлт. медицинаФизиологияАнкетиБотаникаЛеченияИзследванияКлинични пътеки