Начало Здравна медиа Здравни новини След подписването на новия КТД медицинските сестри ще имат по-високи заплати

След подписването на новия КТД медицинските сестри ще имат по-високи заплати

След подписването на новия КТД медицинските сестри ще имат по-високи заплати - изображение

До дни предстои подписването на Колективния трудов договор за здравните работници. Предложението на синдикатите в здравеопазването е минималните заплати на лекарите и медицинските сестри да бъдат чувствително увеличени.

Според процедурата документът първо трябва да бъде подписан от работодатели и синдикати, а на финала и от здравния министър.

Ако новият КТД влезе в сила, началната заплата за професионалистите по здравни грижи ще се повиши с двеста и лева и от 700 лв. ще стане 900 лв. Тези пари ще взимат работещите в Спешна помощ, хемодиализните центрове, психиатричните болници, а също и в детските градини и учебни заведения.

920 лв. ще бъде минималната заплата за хората в болниците за рехабилитация, общинските клиники и тези за психично здраве, а в университетските и областни здравни заведения трябва да е 950 лв.

Председателката на БАПЗГ Милка Василева заяви, че сумата от 900 лв. не удовлетворява исканията на гилдията, но все пак е напредък в положителна посока. Реално минималната заплата трябва да е 1500 лв. , коментира г-жа Василева и припомня, че по време на тристранната среща предложението е било прието от всички страни.

Според договорките минималното заплащане за медик с придобита специалност ще бъде 1100 лв., а специализантите вече ще получават 987 лв. Ще нараснат и заплатите на управителите на клиники, прагът е 1500 лв.

Тепърва ще стане ясно дали работодателите приемат идеите и дали новият КТД ще бъде подписан.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: nursing-bg.com
Снимка: ifpvps.fr

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Социални грижиНовиниЛюбопитноЛеченияИсторияСнимкиАнкетиЛайфстайл