Начало Здравна медиа Здравни новини Служителите от РЗИ протестираха отново

Служителите от РЗИ протестираха отново

Служителите от РЗИ протестираха отново - изображение

Национален протест събра за пореден път преди сградата на здравното министерство служители от Регионални здравни инспекции в цялата страна. И днес както и през март здравните инспектори настояват за увеличение на заплатите с 20 % от началото на месец май. Те искат също да бъдат въведени начални заплати, съобразени с длъжността, а най-ниската от тях да е на стойност една път и половина от средната за страната.

Хората от системата искат още възстановяването на добавката за прослужено време както и да имат допълнително материално стимулиране на всеки три месеца.

Оказа се, че реално здравните инспектори са получили увеличение между 5% и 10%, а не както от министерството обещаха 18%. Причината е, че след като се задейства системата за атестация на държавните служители, процентното увеличение е различно. Другият проблем е със сигурност ниската база в момента – а тя 510 лв. Неслучайно днес една от протестиращите заяви, че въпреки висшето си образование работата й е приравнена с тази на една чистачка.

Представители на протестиращите преговарят със заместник-министъра на здравеопазването, а събралите се пред министерството днес заявиха, че ако не бъдат чути и този път, най-вероятно ще обмислят началото на стачни действия.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: bnr.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниОрганизацииНормативни актовеСоциални грижиСнимкиЛайфстайлЛюбопитно