Начало Здравна медиа Здравни новини Снимки на мъртъвци по кутиите с цигари ще отказват пушачите

Снимки на мъртъвци по кутиите с цигари ще отказват пушачите

Снимки на мъртъвци по кутиите с цигари ще отказват пушачите - изображение

Промени в закона за тютюна и тютюневите изделия предвиждат снимки с болни и мъртви хора да се появят по цигарените кутии.

Шокиращите снимки ще целят да откажат пушачите от вредния навик и се предвижда да влязат в сила през май 2017 година. Промените, предложени от правителството, ще бъдат наложени заради новите изисквания на Европейския съюз, като предстои те да бъдат гласувани и у нас.

Освен сегашните писмени предупреждения по кутиите, сред които "Пушенето убива" и "Пушенето вреди на здравето ви", двустранна цветна снимка ще показва ужасяващите последици от тютюнопушенето, като например белодробен рак и развалени зъби. Очаква се през май 2017 г. да бъдат спряни и ароматизираните цигари и добавки, които се сочат за по-безвредни и претендират, че тонизират организма.

Изискванията ще бъдат вкарани в нова нормативна уредба, която ще влезе в сила от 20 май тази година, но за всички тютюневи изделия, произведени до тази дата, ще бъде даден период от една година, за да се реализират на пазара. Година по-късно обаче етикетирането трябва да отговаря на новите правила.

3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноЗдравни съветиАнкетиНовиниНормативни актовеЛеченияЛайфстайлСтатистически проучванияПроизводителиАлтернативна медицинаИсторияБотаникаСнимкиСоциални грижиСпортТестовеПсихология