Начало Здравна медиа Здравни новини Софийският университет е готов да протестира заради учебната база „Лозенец“

Софийският университет е готов да протестира заради учебната база „Лозенец“

Софийският университет е готов да протестира заради учебната база „Лозенец“ - изображение

На извънредно заседание членовете на Академичния съвет на СУ, сред които и трима от бившите ректори, обяви, че най-старото висше училище в страната е готово да протестира ако не бъдат удовлетворени исканията, свързани с бъдещето на факултета по медицина, което зависи изцяло от Университетската болница „Лозенец“.

Академиците настояват да се спре законопроектът за промяна в закона за лечебните заведения, който Министерският съвет внесе в парламента на 22 ноември. Идеята е сегашната Университетска болница да се превърне в първата у нас Национални педиатрична клиника, от която има огромна нужда.

Преди дни министър Кирил Ананиев увери студентите, че учебната база на СУ ще бъде запазена, а Медицинският факултет не е заплашен, той ще продължи да функционира, а преподавателите, които работят в „Лозенец“ ще запазят академичните си длъжности. Здравният министър дори заяви на студентите и техните преподаватели, че бъдещите медици ще получат и нови клинични бази в други медицински университети.

Академиците от Алма матер предлагат работата по законопроекта да бъде прекратена до момента, в който има предложена цялостно визия за Националната педиатрична болница, факултета по медицина и болница „Лозенец“. Те предлагат и вариант, според който се регламентира възможността към висшите училища да бъдат разкривани болници.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: uni-sofia.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОбразованиеНовиниСпециалистиЗаведения