Начало Здравна медиа Здравни новини София е домакин на конференция, посветена на здравословното хранене при децата

София е домакин на конференция, посветена на здравословното хранене при децата

София е домакин на конференция, посветена на здравословното хранене при децата - изображение

Форумът, посветен на здравословното хранене при най-малките, събра експерти от различни страни. Той е част от програмата на българското председателство. Основната му цел е да бъдат маркирани приоритетите, свързани с общи действия на ЕС насочени към затлъстяването при децата, но най-вече към ключовата роля на здравословното хранене за превенция на хронични болести, но и за прилагането на най-добрите практики при храненето на малчуганите.

Тези основни цели бяха формулирани днес от Джон Райън, директор на Главната дирекция по здравеопазване в ЕК. Той заяви, че предстои приемането на директива за аудиовизуалните медии. В нея ще има ясни изисквания за рекламата и маркетинга на храните, предназначени за деца. Сред другите приоритети е и подобряването състава на храните.

З0% от българските деца са с наднормено тегло, а близо 15% са със затлъстяване. Този проблем води до болести, характерни за възрастните, като диабет тип 2 и хипертония. Това стана ясно от информация, изнесена пред международната конференция от проф. Веселка Дулева, национален консултант на здравното министерство по проблемите на храненето. Според нея между 1998 и 2008 г. броят на децата със затлъстяване се е увеличил двойно, но след 2008-а остава на едно ниво, а в някои възрастови групи, като тази на 7-годишните момичета, дори се понижава.

Проф. Дулева беше категорична, че храненето на децата от 0 до 3 години е от огромно значение и когато то е здравословно и отговаря на критериите, в по-късен етап от развитието на детето може изцяло да се предотврати или намали риска от различни хронични заболявания.

Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева подчерта, че превенцията ще бъде успешна само при условие, че храните са както здравословни, така и достъпни. Това е тема, по която министерствата на здравеопазването и земеделието трябва да работят заедно.

И заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров обяви, че здравословното хранене при децата е обща цел и припомни, че в схемите, по които се раздават плодове и мляко, са включени 3450 училища и над 470 000 деца. Той изрази надежда, че новият Закон за храните, който предстои да бъде приет в Народното събрание, ще изпълни една от основните си цели – да защитава здравето и интереса на българите по отношение именно на храните.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: mh.government.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияЗдравни съветиРецептиХранене при...ЛайфстайлДиетиСпортНовиниСнимкиАлт. медицинаТестовеЛюбопитноПсихологияВидеоИнтервютаИзследванияФизиологияЗаболявания (МКБ)ОрганизацииЗдравни проблемиБотаникаЗаведения