Начало Здравна медиа Здравни новини Специалисти от Балканите ще обменят опит в персонализираната медицина

Специалисти от Балканите ще обменят опит в персонализираната медицина

Специалисти от Балканите ще обменят опит в персонализираната медицина - изображение

Първата Балканска конференция по персонализирана медицина се провежда в София и с нея стартира изграждането на Балканска мрежа. Организатор на събитието е Българският алианс за прецизирана и персонализирана медицина (БАППМ), който ще участва и в създаването на мрежата, подпомаган от европейския еквивалент на организацията.

Задачата на Балканската мрежа за персонализирана медицина е да обедини специалистите от държавите на полуострова да си съдействат помежду си по отношение на добрите практики и опита в това направление, както и заедно да работят за внедряването на иновациите в системите на здравеопазването в страните от региона.

Персонализираната медицина е опит на съвременната медицина да приложи подходящото лечение за всеки отделен човек, съобразявайки се с неговите индивидуални особености. Това означава диагностиката и последващата терапия да се определят от неговия генотип, тегло, ръст, метаболизъм. Нейното мото е „Точното лекарство в точната доза по точното време за точния пациент".

В същността на персонализираната медицина е разбирането, че всеки усвоява по различен начин лекарствата. Един медикамент е по-ефективен при даден пациент, а при друг той може изобщо да не действа или малка корекция в дозата да е достатъчна, за да го излекува.

По думите на д-р Жасмина Коева – Балабанова, председател на УС на БАППМ, здравеопазването, каквото го познаваме, се променя радикално. Селектирането на пациентите по видове заболявания въз основа на предишните дефиниции вече е остаряло. Геномната информация за отделния човек определя какви по-персонализирани здравни въздействия да се използват при лечението му в комбинация с останалите диагностични методи. Съвременната медицина все повече се насочва към този вид грижа за болния.

Създават се специални лекарства, които са предназначени за конкретен вид генетични дефекти или използването им зависи от индивидуалните особености на пациента. В България до момента са регистрирани 41 подобни медикамента. От тях 31 са за онкоболни, 3 за нарушения на централната нервна система, 6 са антивирусни и 1 в областта на ревматологията.

Близо 90 на сто от тези лекарства са реимбурсирани от НЗОК, през тази година 9 нови продукта са включени в списъка на Здравната каса, като от тях 6 са за персонализирано лечение. Очаква се през следващите 5 години броят на този вид медикаменти да нарасне с 69%, а инвестициите в тази област на медицината да се увеличат с 33 на сто.

Друг наш специалист и президент на Българското дружество по геномика и генетика на човека – чл.-кор. проф. д-р Драга Тончева, коментира, че се наблюдават големи постижения освен при тези две направления, и при фармакогенетиката, фармакогеномиката и имуногенетиката. Тя обяснява, че всички хора имат генетични дефекти и това влияе на резултата от приема на дадено лекарство. За да бъде то ефективно, трябва да се направи изследване, което да покаже дали пациентът е подходящ да приема конкретен медикамент.

Проф. Тончева заявява, че ракът наистина ще стане хронично заболяване, тъй като геномиката създава големи възможности за лечение на хронични и тежки заболявания и така преобръща представите за медицината.

Балканската конференция по прецизирана и персонализирана медицина е първият по рода си научно-практически форум в района на нашия полуостров и е с фокус върху Румъния и България. Ще бъдат представени проекти, научни разработки, методики, нови продукти в областта на диагностиката и лечението в прецизираната и персонализирана медицина.

Специалистите ще дискутират най-новите тенденции в тяхното развитие на Стария континент и на Балканите. Ще се обърне внимание и ще бъдат представени последните постижения както в хематологията и онкологията, така и в психиатрията и алергологията.

Партньори на събитието са Българският лекарски съюз, Европейският алианс за персонализирана медицина, Център за иновации в медицината, Българският фармацевтичен съюз, Румънският алианс за персонализирана медицина и Медицински университет – Плевен.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: PR play

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлСнимкиНовиниПатологияИсторияЛюбопитноИзследванияСпециалистиКлинични пътекиНормативни актовеЗдравни съветиАнкетиПроизводителиЛеченияОрганизацииАптекиРецептиОткритияСоциални грижиНаправления в медицинатаГеография