Начало Здравна медиа Здравни новини Специалисти от ЕС ще консултират виртуално пациенти с редки болести

Специалисти от ЕС ще консултират виртуално пациенти с редки болести

Специалисти от ЕС ще консултират виртуално пациенти с редки болести  - изображение

От 1 март стартира нова европейска програма с над 900 специализирани медицински екипа от 26 страни, членки на Европейския съюз, които ще консултират виртуално пациенти с редки заболявания и сложни състояния за получаване на необходимото лечение и диагностика. Това представляват европейски референтни мрежи (ЕМР), чрез които различни специалисти от ЕС доброволно ще си сътрудничат в полза на пациента. За много от хората това ще спести пътуването извън страна. И редица разходи и неудобства.

Основната цел е разрешаването на проблеми, свързани с редки заболявания и състояния, изискващи отлични познания и високоспециализирано лечение. ЕМР са 24 на брой, всяка обединяваща сходна група редки заболявания. В състава на Европейските референтни мрежи се включва и България. Страната ще участва в 5 от тях – за невромускулни заболявания, редки анемии и хематологични заболявания, наследствени метаболитни заболявания, редки ендокринни заболявания и редки неврологични заболявания.

ЕРМ са виртуални мрежи, функциониращи чрез специална интернет платформа.

"Ще се разглеждат диагнозите и назначеното лечение на пациентите. Координаторите на ЕРМ се свикват "виртуален" консултативен съвет от специалисти в различни медицински дисциплини. По този начин пациентите ще получат високо експертно мнение по определено заболяване, състояние и лечение, без да не налага пътуване до различни страни на ЕС. Редките болести са приблизително 8000 вида, като доста от тях причиняват различни страдания и болки. За този тип заболявания липсват специалисти във всеки район или страна, нужен на пациента. Именно това е и една от основните причини за създаването на ЕРМ, където хората ще могат да получат компетентен отговор и мнение от специалист с експертен опит. Това ще предостави добри шансове за лечение и оцеляване", коментира професор Румен Стефанов, ръководител на комисията по редки болести в Пловдив и председател на Комисията по редки болести към Здравното министерство.

Европейското лечение ще бъде достъпно чрез експертни центрове по редки болести към болниците, включени в мрежата. Лекуващите доктори ще насочват пациентите към необходимите звена за връзка с ЕРМ в страната и чужбина.

В България тези лечебни заведения са 6  - "Александровска", "Акад. Иван Пенчев" – София, "Свети Наум", "Света Марина" – Варна и в два центъра по редки кръвни заболявания в София и Варна.

"Участието в програмата ще създаде условия за по-интензивно и ефективно сътрудничество между отделни центрове", коментира проф. Ивайло Търнев, ръководител на Експертен център по наследствени нервни и метаболитни аболявания.

Създадените вече ЕРМ ще се допълват през следващите пет години, за да обхванат максимално от редките заболявания и състояния. Ще бъдат поканени да се включат в мрежата различни медицински центрове и лечебни заведения, за да могат повече нуждаещи се да се възползват от компетентно мнение, лечение и насоки.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: milled.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитно