Начало Здравна медиа Здравни новини Специалисти спасиха единствения бъбрек на жена

Специалисти спасиха единствения бъбрек на жена

Специалисти спасиха единствения бъбрек на жена - изображение

Уролози от УМБАЛ "Св. Марина" - Варна спасиха единствения бъбрек на жена с лапароскопска операция, при която са отстранени 3 злокачествени тумора и метастази в надбъбречната жлеза. Интервенцията е извършена от екип на клиниката по урология към здравното заведение с ръководител проф. д-р Александър Хинев. Хирурзите, извършили операцията, са доц. д-р Деян Анакиевски, д-р Маринов, д-р Гочева, д-р Николова и д-р Абушев.

През 2004 г. пациентката Русинка Парашкевова остава с един бъбрек, защото лекарите откриват на левия бъбрек 15 см. злокачествен тумор. При профилактичен преглед тази година, тя разбира, че има рак и на другия бъбрек. Лекарите от местната болница препоръчват органът да се отстрани и жената да остане на доживотна диализа. Пациентката обаче търси други варианти и се консултира с доц. д-р Деян Анакиевски в клиниката по урология в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна.

В хирургията съществува правило, при което трябва да се спаси това, което може“, коментира доц. Анакиевски.

Операцията е протекла нормално, без усложнения. Отстранени са всички три тумора, както и метастазите в надбъбречната жлеза.

Практикуваме лапароскопските операции от 2010 г., като от 2015 г. лечебното заведение разполага с най-високо поколение лапароскопска апаратура. Това предоставя възможност за пациенти за миниинвазивни операции при проблеми с простата, бъбреци, пикочен мехур“, обяснява специалистът.

Пациентката е благодарна за професионализма на целия екип от клиниката по урология и за спасения орган.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна


5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛеченияКлинични пътекиПатологияСнимкиАлт. медицинаЛайфстайлХранене при...ИзследванияЗдравни съветиИсторияСпециалистиНормативни актовеБотаникаВидеоДиетиФизиологияНаучни публикацииОрганизацииЗаведенияПсихологияИнтервютаАнкети