Начало Здравна медиа Здравни новини Специалист по стволови клетки ще консултира безплатно във Варна

Специалист по стволови клетки ще консултира безплатно във Варна

Специалист по стволови клетки ще консултира безплатно във Варна - изображение

Проф. д-р Ердал Карайоз, един от специалистите в прилагането на съвременни методи за лечение със стволови клетки, ще проведе безплатни консултации с пациенти във Варна на 22 септември. На тел. 0879 977 401 и 0879 977 402 се прави запазването на час. Желаещите да се срещнат с лекаря трябва да носят всички медицински документи, с които разполагат. Проф. Карайоз е в България по покана на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“.

Специалистът е начело на Центъра за регенеративна медицина и стволови клетки в турската „Лив Хоспитал“. Той прилага този вид терапии при хора с различни диагнози. Тъй като стволовите клетки са част от естествения механизъм на тялото да се възстановява, при определени условия те могат да се преобразуват в друг вид клетка и да заместят увредената или загиналата. Доказан е ефектът на терапиите, при които са приложени лечения със стволови клетки.

Случаи, в които те са използвани с обещаващи резултати, са при деца с церебрална парализа. Тя се среща средно при 1,2-2,5 на 1000 бебета и за нея е присъщо намаляването на нормално функциониращите нервни клетки в мозъка. При нея се прилага традиционни лечебни методи, които само могат да подобрят двигателната способност на пациентите, но не и да увеличат броя на нервните клетки и да възстановят уврежданията.

Проф. Карайоз и екипът му имат наблюдения, че комбинирането на традиционния метод с инжектиране на мезенхимни стволови клетки и рехабилитация видимо подобрява състоянието на пациентите с церебрална парализа.

Други заболявания, при които специалистът прилага стволови клетки, са прогресивна мускулна дистрофия, диабет, диабетно стъпало, аутизъм, болест на Крон, ХОББ, оптична невропатия, множествена склероза, ставни и ревматични заболявания и др. При последните освен че потискат възпалението, помагат и за възстановяването на сухожилията, хрущялите, костите и мускулите.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: ЗИЦ "Медикъл Караджъ"

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСпортЛеченияСпециалистиХранене при...ФизиологияИсторияИзследванияНормативни актовеЗдравни съветиЛайфстайлБотаникаСоциални грижиПсихологияЗаведенияОрганизацииСпорт и туризъмОбразованиеСнимкиАптеки