Специално ръководство на поведение при ваксинопрофилактиката ще помага на личните лекари

Специално ръководство на поведение при ваксинопрофилактиката ще помага на личните лекари - изображение
  Семейни лекари ще агитират за превантивни мерки срещу грипа. Те ще разясняват на пациентите си какви са плюсовете при имунизация срещу сезонните щамове, които са залегнали в противогрипните ваксини.

   Направихме специално ръководство на поведение при ваксинопрофилактиката, което до дни ще стигне до всеки личен лекар, обясни за АСН д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

   Той обаче изтъкна, че тази дейност би трябвало да се финансира. В момента семейните доктори не получавали и стотинка от здравната каса за предварителния преглед и поставянето на противогрипната инжекция. НЗОК заплаща по 4 лв. само за задължителните имунизации, уточни д-р Киров.

   Ваксината намалява риска от заразяване и усложнения при евентуално преболедуване, изтъкват здравни експерти. През миналата есен у нас са се ваксинирали едва 3,4% срещу 40-60 на сто от населението в другите страни на ЕС.

   В родната аптечна мрежа се продават противогрипни ваксини на цена между 11 и 12 лв. Предлага се и инжекция срещу грип за 24 лв. със съвсем тънка игла и се поставя не мускулно, а подкожно. Рисковите групи, които е препоръчително да се ваксинират, са децата, бременните, хронично болните, възрастните над 65 г. и хората с обществени професии.

За Framar.bg:

3.0/5 4 оценки

Продукти свързани с НОВИНАТА

Специално ръководство на поведение при ваксинопрофилактиката ще помага на личните лекари
Нов код
ОТКАЖИ
© 2007 - 2019 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival