Начало Здравна медиа Здравни новини Спешна помощ остава без поддръжка на комуникациите до есента

Спешна помощ остава без поддръжка на комуникациите до есента

Спешна помощ остава без поддръжка на комуникациите до есента - изображение

Поради изтичане на договора с "Консорциум Електронно здравеопазване" за поддръжката на системата на Спешна помощ тя остава без такава. От фирмата не са се съгласили да продължат да я обслужват след изтичането на контракта в края на юли. Предстои обявяването на обществена поръчка, която ще бъде на стойност 4,3 млн. лв. и ако няма обжалвания, поддръжката на системата на Спешна помощ ще започне през октомври, информира Дарик.

През това време повикванията ще бъдат обработвани както преди да бъде въведен по-съвременния метод през 2009 г., а именно през мобилните и стационарни линии. Зам.-министър д-р Мирослав Ненков уверява, че това няма да се отрази на обслужването на пациентите и на работата на медицинските екипи. Който има нужда от спешна помощ, ще я получи.

Д-р Ненков е разговарял с всички 28 директори на спешните центрове и те са го уверили, че няма да има особена промяна в дейността им. Обслужването на гражданите ще става за същото време и качество. Единствено няма да може да се проследяват с джипиес линейките с изключение на тези в столицата и Софийска област, както и в някои центрове няма да има гласови записи. Така комуникацията между тел. 112, ЦСМП-та и линейките ще става чрез наземните и мобилните линии.

На досегашната фирма, обслужвала комуникацията на Спешна помощ, е платено над 5 млн. лв. за поддръжката на системата.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: sputnik.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСпортЛюбопитноСоциални грижиНормативни актовеСнимкиЛайфстайлИсторияПсихологияЗдравни съветиФизиологияЗаведенияЛечения