Начало Здравна медиа Здравни новини Средно с 52% са намалели сперматозоидите при мъжете през последните 40 години

Средно с 52% са намалели сперматозоидите при мъжете през последните 40 години

Средно с 52% са намалели сперматозоидите при мъжете през последните 40 години - изображение

През последните четири десетилетия сперматозоидите при мъжете са намалели средно с 52%. Здравните експерти предупреждават за криза по отношение на мъжкото плодородие, особено като имат предвид, че последните десетилетия се увеличава възрастта, при която мъжете се решават да имат деца.

Проф. Ричард Шарп от Университета в Единбург твърди, че разбирането на специалистите за безплодието при мъжете не се е променило, особено от 90-те години на миналия век. „Ние все още не знаем какво причинява мъжкото безплодие, а това означава, че не разполагаме с начини да му въздействаме“, казва професорът и допълва, че учените продължават да знаят твърде малко за производството на сперматозоиди.

От своя страна проф. Алън Паси от Университета в Шефилд е категоричен, че науката изостава в търсенето на начини да бъде разрешен проблема. „Нормалната плътност на сперматозоидите варира от 15 до 200 милиона на милилитър и под тези стойности забременяването е изключително трудно, а все още няма лекарства, които да се справят с това“, казва проф. Паси.

На всеки шест двойки една е засегната от безплодие във Великобритания. Става дума за близо 3,5 милиона души. В повече от половината случаи причината е в мъжа. Или броят на сперматозоидите е малък, или качеството им е ниско. Проблемът е, че лекарите не са в състояние по никакъв начин да променят ситуацията и да въздействат в положителна посока, а единствено да констатират наличието на криза.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: gearmix.ru
Снимка: marieclaire.fr

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноИзследванияНовиниСнимкиЛайфстайлФизиологияТестовеЛеченияИсторияАлт. медицинаСоциални грижиЗдравни проблемиЗдравни съветиИнтервютаБотаникаОрганизацииСпециалистиЗаведенияПсихологияСпортХранене при...АнкетиДиетиКлинични пътекиАнатомия