Начало Здравна медиа Здравни новини Стартира вторият етап на Националната АНТИСПИН кампания

Стартира вторият етап на Националната АНТИСПИН кампания

Стартира вторият етап на Националната АНТИСПИН кампания - изображение

По повод 14 февруари - Деня на влюбените и виното, стартира вторият етап на Националната АНТИСПИН кампания.

Тя се провежда за четиринадесета поредна година от Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" на Министерството на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, в партньорство с регионалните здравни инспекции, общини, неправителствени организации, училища и медии.

И през тази година, по време на кампанията, ще бъдат проведени здравни беседи, викторини и дискусии на тема любов и здравословна сексуалност, тематични обучения за ХИВ и други сексуално предавани инфекции предимно сред учащи млади хора и общности с рисково сексуално поведение.

Медицински екипи ще предлагат доброволно консултиране и изследване за инфекцията с бърз тест в работещите 14 Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ в цялата страна и на терен в училища и в централни градски части.

Тази година са открити нови 193 българи с ХИВ–инфекция при изследвани над 263 900 лица, показват данните на "Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН" към Здравното министерство. 

В последните години се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над пет пъти по-голям от броя на жените. 39 процента от новите случаи са се заразили при хетеросексуален контакт, 49 процента при хомосексуален контакт, а 12 процента - при инжекционна употреба на наркотици. 88 процента от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в страната са се инфектирали по сексуален път.

Снимка: tmgonlinemedia.nl

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияТестовеАлтернативна медицинаЛюбопитноЛеченияМедицински изследванияНормативни актовеЗдравни проблемиЛайфстайлИнтервютаОрганизацииСоциални грижиБотаника