Начало Здравна медиа Здравни новини Стартира журналистически конкурс "Свят без хепатит С", посветен на борбата с хепатит С

Стартира журналистически конкурс "Свят без хепатит С", посветен на борбата с хепатит С

Стартира журналистически конкурс "Свят без хепатит С", посветен на борбата с хепатит С - изображение

Стартира конкурсът "Свят без хепатит С" за журналистически произведения, посветени на социалната значимост на заболяването.

Основната цел на конкурса е да покаже пред обществото ни колко важна е подкрепата и информираността по наболели и общочовешки проблеми, да покаже, че съдбата на всеки един от нас може да се променя във всеки момент, с всяка нова мисъл, дума и действие.

Конкурсът се организира от Пациентско Сдружение "ХепАктив", Национално сдружение за борба с хепатита "Хепасист" и Академията за здравна журналистика.

Журналистите ще могат да участват с публикации в печатни и онлайн медии, радио и телевизионни репортажи, предавания, фотографски материали и кинодокументалистика, посветени на темата за хепатит С, съобщиха организаторите.

"Основната идея на журналистическия конкурс "Свят без хепатит С" е освен да дава съвременни знания и да допринася за формирането на нова обществена нагласа, и да показва, че въпреки страшната диагноза човек не е сам и може да бъде спасен, стига да има подкрепата на обществото и институциите", посочи Силвана Лесидренска, председател на Сдружение на пациентите с хепатит "ХепАктив". По думите й хепатит С е типичен пример за проблем, за който обществото знае малко и за това е важно да бъде намерен верният път за промяна в отношението към хората с това заболяване.

"В публичното пространство има сериозен вакуум от ясна и точна информация, а заразените с вируса на хепатит С у нас не са никак малко – техният брой по оценката на експерти е между 100 000 и 110 000", допълни д-р Станимир Хасърджиев от Национално сдружение за борба с хепатита "Хепасист".

Надеждата на организаторите е, че конкурсът в рамките на Академията за здравна журналистика е един от начините да бъде стимулирана четвъртата власт да създава задълбочени и въздействащи произведения, които да допринесат за по-добрата информираност на обществото и за промяна в нагласата към хората с хепатит С.

В конкурса могат да участват журналисти от всички медии, в това число и работещите на свободна практика, без ограничение в броя на материалите.

Членове на журито на конкурса ще бъдат:

- Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национално сдружение за борба с хепатита "Хепасист";
- Силвана Лесидренска, председател на Сдружение на пациентите с хепатит "ХепАктив";

- Проф. Крум Кацаров – гастроентеролог, председател на Българско дружество по гастроентерология;

- Проф. Людмила Матева – гастроентеролог, председател на Българска асоциация за изучаване на черния дроб;

- Проф., д-р и д.ф.н., Иванка Мавродиева преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" по реторика, бизнес комуникация, връзки с обществеността и академично писане;

- Проф. д.пс.н. Толя Стоицова - медиен психолог, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ и Нов български университет;
- Елена Цонева-Папуджиева - организатор на Академията за здравна журналистика.

Критериите, по които ще бъдат класирани произведенията, може да прочетете тук.

Срокът за представяне на материалите е от 20 септември до 20 ноември 2016 г. като изискването е те бъдат публикувани/излъчени в рамките на 12 месеца от 20 септември 2015 г. до 20 септември 2016 г.

Наградите са следните:

Първа награда – 1500 лв.

Втора награда – 1000 лв.

Трета награда – 500 лв.

Имената на победителите ще бъдат обявени в началото на месец декември по време на Конференцията "Софийски хепатологични дни". В рамките на проявата ще бъдат връчени и наградите.

Снимка: www.ted-lapidus.spb.ru

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИнтервютаНаучни публикацииСнимкиИсторияЛечения