Начало Здравна медиа Здравни новини Стартира кампания за профилактика на рака на маточната шийка

Стартира кампания за профилактика на рака на маточната шийка

Стартира кампания за профилактика на рака на маточната шийка - изображение

Днес в Националния център по заразни и паразитни болести, София ще се проведе пресконференция, която ще даде началото на кампанията за профилактика на рака на маточната шийка под наслов „10 минути само за теб“.

Лекари и специалисти ще представят актуална информация за рака на маточната шийка. Ще се обсъждат различни теми, свързани със заболяването, нуждата от профилактика и ранна диагностика, както и подобряването на здравната култура сред населението.

В събитието ще участват директорът на Националния център по заразни и паразитни болести д-р Тодор Кантарджиев, председателят на Националното сдружение за профилактика на рака на шийката на матката Лилия Асенова, председателят на Българското сдружение по иновативна медицина д-р Валери Цеков, началникът на Клиниката по детски болести към УМБАЛ Александровска и други.

Кампанията „10 минути само за теб” е организирана от Национално сдружение за профилактика на рака на шийката на матката съвместно със Столична община, Национален център по заразни и паразитни болести, Българско сдружение по иновативна медицина, Национално сдружение на педиатрите специалисти от извънболничната помощ, Българско сдружение по иновативна медицина, Българско дружество по акушерство и гинекология, Национална пациентска организация, Българска педиатрична асоциация и с подкрепата на MSD България.

Рака на шийката на матката е на второ място сред онкологичните заболявания по цял свят. Най-често засяга жени на възраст между 20 и 45 години. Заболяването се характеризира с наличието на злокачествени клетки в органа, които проникват във вътрешността на матката или в нейни съседи структури. Наличието на патологични клетки по повърхността на церквиса се открива обикновено с цитонамазка. Редовните гинекологични прегледи са в основата на ранната диагностика и своевременно лечение на заболяването.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Cancer Research UK

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСнимкиИсторияАлтернативна медицинаЛайфстайлЛеченияСпортОрганизацииСоциални грижиЗдравни съветиНормативни актовеХранене при...Интервюта