Начало Здравна медиа Здравни новини Стартира 200-дневен световен план за борба с диабета

Стартира 200-дневен световен план за борба с диабета

Стартира 200-дневен световен план за борба с диабета - изображение

Международeн диабетен форум с участието на медицински специалисти от цял свят се проведе в Берлин на 13 и 14 декември.

Събитието се организира от Международната федерация по диабет, Primary Care Diabetes Europe, Световната сърдечна федерация, с подкрепата на German Diabetes Aid и фармацевтичната компания АстраЗенека.

Форумът стартира под мотото "Ранни действия в борбата с диабета" на първата Глобална среща за диабетна политика, която се проведе през ноември 2015 в Барселона, Испания. Тази година в него се включиха участници от 38 държави, начело с водещи клинични експерти в областта на диабета, както и представители на пациентски организации, власти и политически лидери.

"Това, което различава "Early Action" от другите кампании, е фокусът върху реални действия, целящи създаване на конкретни ползи за хората с диабет в различните държави. На всеки 6 секунди някой в света умира от диабет. Този отрезвителен факт показва, че е крайно време политиците да предприемат действия сега и широк кръг от всички заинтересовани страни да се обединят и насърчат необходимите реформи", коментира президентът на Международната федерация по диабет д-р Шаукат Садикот.

В момента диабет тип 2 засяга близо половин милион души в България. Неадекватният му контрол може да увеличи риска от сърдечносъдови заболявания, слепота, бъбречна недостатъчност, ампутация и преждевременна смърт.

По време на форума бе представен 200-дневен план за борба със заболяването.

Проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология към УМБАЛ "Александровска", се присъедини към други международни специалисти в тази област, като подписа Берлинската декларация -манифест. Тя е за създаване на основополагащи принципи, както и специфични цели и препоръки за политики, които целят да помогнат на страните да формулират и осъществят политики, свързани с подобряването на здравните показатели на хората, живеещи с или в риск от диабет.

Берлинската декларация е убедителен повод за създаване на здравна политика в цял свят, която дава приоритет на ранни действия в борбата срещу диабета, заяви проф. Дейвид Ууд, президент на Световната сърдечна федерация. Тя също представя примери за добри практики, които показват какво трябва да се направи, за да се постигне осезаем напредък в превенцията, диагностиката, контрола и лечението на диабет.

"Важно е да се разберат предизвикателствата, пред които сме изправни, във връзка с преодоляването на световната здравна заплаха от диабет, но още по-важно е да се идентифицират постижимите решения на проблема", каза проф. Йохан Венс, председател на Primary Care Diabetes Europe.

Участниците във форума планират да се съберат отново в Рим, Италия, през октомври 2017 година за Третата глобална среща за диабетна политика, на която ще се обсъди постигнатия напредък по отношение на изпълнението на препоръките от Берлинската декларация.

Снимка: Sputnik.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниСнимкиХранене при...ЛайфстайлИнтервютаЗдравни съветиЛюбопитноАнкетиТестовеХрани и ястияДиетиОрганизацииЛеченияЗаведенияМедицински изследванияСпортБотаникаСпециалистиКлинични пътекиЗдравни проблемиАлтернативна медицинаПроизводители