Начало Здравна медиа Здравни новини Старчески дом във Враца подлежи на щателна проверка заради храната и условията в него

Старчески дом във Враца подлежи на щателна проверка заради храната и условията в него

Старчески дом във Враца подлежи на щателна проверка заради храната и условията в него - изображение
Храната в Дома за стари хора „Зора" във Враца не отговаря на необходимите изисквания, а отношението на персонала към потребителите е под всякаква критика. Това съобщиха потребители на дома.

Според пенсионерите от няколко години качеството на предлаганите ястия в институцията е под всякаква критика. Ежедневно хората от третата възраст са принуждавани да закусват, обядват и вечерят едва ли не с вече бракувани продукти. „Не ги ли е срам тези служители. Та тук сме само болни и стари хора, нуждаещи се от нормални човешки отношения и храна. Това обаче не го получаваме", оплакаха се пенсионерите.

Според тях статуквото в „Зора" отдавна е объркано. Ръководството на социалната институция разрешава на подопечния си персонал да се държи с обитателите като с трета категория хора. По този начин някои от възрастните хора са били принудени да напуснат доброволно социалния дом.

Лошото отношение на персонала и неотговарящата на изискванията храна карат част от персонала да предприеме конкретни мерки за решаването на възникналия проблем. Въпреки опасенията, че след подаден сигнал до отговорните институции могат да бъдат изхвърлени от „Зора", хората от третата възраст все пак решават да пуснат конкретен сигнал по наболелия вече проблем до ръководството на община Враца.

За да докажат правотата на обвиненията си те прилагат към писмото си и купичка с приготвено в дома ядене. „По този начин искаме да покажем на кмета, че не го подвеждаме. Нека управляващите най-накрая да разберат какво реално се случва в иначе добре замислената институция".

Дни след вече подадения сигнал започва и щателна проверка в старческия дом. Според директора на дома Калинка Николова, нещата не стоят точно така. От създаването на дома през 2007 година досега потребителите са вече 50 човека.

За пребиваването си в социалната институция те заплащат 70 процента от пенсията си. Условията, създадени по време на пребиваването им са повече от отлични. Топли и чисти стаи и, според нея, приветлив персонал. Храната по нищо не отстъпва на тази в класните ресторанти, убедена е директорката.

Коя от страните в този спор е права, ще покаже проверката в старческия дом.

За Framar.bg:

3.5, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА