Начало Здравна медиа Здравни новини Стойността на ученическите бележки ще бъде до 3 лв.

Стойността на ученическите бележки ще бъде до 3 лв.

Стойността на ученическите бележки ще бъде до 3 лв. - изображение

След последното заседание на БЛС и НЗОК по повод Националния рамков договор стана ясно, че ще има допълнителни средства за болничната – със 148 млн. лв., и за извънболничната помощ – с 14 млн. лв.

Повече от 90 на сто от предложеното от лекарския съюз като промяна в текстовете е прието от Надзорния съвет на касата, обяви председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев. По неговите думи това говори за проявения от тяхна страна конструктивизъм. Неговата оценка за постигнатите договорки е, че рамковият договор за 2018 г. ще е по-добър, отколкото предишния.

Повече от 137 клинични пътеки са увеличени, в специализираната извънболнична помощ са факт допълнителни 10 млн. лв., а в първичната са 14 млн. лв. В момента има наредби, които се разглеждат в съда и в момента не могат да се променят. По тази причина има договорка с Надзорния съвет, че ще се изменят само онези текстове, по които има споразумение между БЛС и съвета на НЗОК.

В същото време личните лекари ще искат до 3 лв. за издаването на ученическа бележка за отсъствие от училище. Стойността й ще бъде включена в задължителния пакет на общопрактикуващия лекар, гарантиран от бюджета на НЗОК. Взело се е такова решение, защото тази дейност е административна.

По отношение на ограничението от 10 мин. на преглед при личния лекар, които ще се въвеждат като изискване, те няма да важат при профилактични прегледи. Защото те са поетапни и се отчитат и в последващ период, тъй като се чакат изследвания, лаборатории, образна диагностика и т.н.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: actualno.com
Снимка: chronicle.co.zw

 

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актовеСоциални грижиАнкетиТестове