Начало Здравна медиа Здравни новини Столичани ще могат да прегледат безплатно белите си дробове на 14 и 28 септември

Столичани ще могат да прегледат безплатно белите си дробове на 14 и 28 септември

Столичани ще могат да прегледат безплатно белите си дробове на 14 и 28 септември - изображение

Започва есенната кампания за профилактични прегледи за пушачи и пасивни пушачи в столицата. Тя се организира от Сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробни болести“ заедно с общината.

Този месец са определени 14 и 28 септември за датите, в които столичани могат да проверят състоянието на белите си дробове. Прегледите ще започват в 8 сутринта и ще продължават до 13 ч., ще се провеждат във Втора МБАЛ – София, която ще предостави апарат за целта. Инициативата ще даде възможност на хората да се консултират със специалисти два пъти всеки месец до края на тази година.

Пушачите и онези, които са изложени на риск от развитие на белодробни заболявания, могат да си запазят час на тел. 0700 101 26 от 10 до 16 ч. или на сайта на Института за здравно образование www.healthedu.eu.

При провеждането на кампанията през май и юни от възможността да се прегледат се възползвали 185 души, от които при 56-ма се установи хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Други петима били изпратени за болнично лечение заради изостряне на състоянието им, а 51 – за инхалаторно лечение на хронично заболяване. Трима души били диагностицирани с белодробен карцином.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: Столична община
Снимка: gomerblog.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиНормативни актовеХранене при...ФизиологияПатологияИзследванияЛайфстайлСпециалистиБотаникаЛеченияЗаведенияКлинични пътекиОрганизацииАлт. медицина