Начало Здравна медиа Здравни новини Стопанската камара не подкрепя бюджета на НЗОК

Стопанската камара не подкрепя бюджета на НЗОК

Стопанската камара не подкрепя бюджета на НЗОК  - изображение

В специално становище от Българската стопанска камара заявяват, че не подкрепят както бюджета на здравната каса, така и републиканския и този на общественото осигуряване.

Ниският дял на публични средства за здравеопазването не позволява то да се развива, а в същото време е причина за влошаване качеството на обслужване. Не се създават условия нито за задържане, нито за мотивиране на работещите в сферата.

Има голяма разлика между парите, които държавата дава за осигуряваните от нея, и разходите за здравното им осигуряване. Дават и пример: вноската от бизнеса е 77,80 лв., а от държавата – 24 лв.

Не са съгласни и с прогнозата да събирането на парите от осигурителните вноски. Смятат я за твърде оптимистична. Подчертават още, че няма решение на проблема с неосигуряващите се.

От камарата определят като съществен недостатък на бюджета липсата на повече средства за извънболничната помощ, както и за профилактиката и за превенцията на заболяванията. Ако средно за евросъюза техният дял варира между 20% и 25%, то у нас процентите са 12. За сметка на това за болнична помощ делът у нас е 50%, а в ЕС е средно 30%.

Сред другите критики от страна на БСК са още неяснотата за начините, по които ще се погасяват дълговете на болниците, както и липсата на мерки за съхраняването на общинските здравни заведения, които обслужват над два милиона души, повечето от които са с ниски доходи.

Не по-малко тревожно е и това, че не са потърсени решения за ограничаването на разходите за лекарства.

От стопанската камара изразяват силно недоволство от факта, че чрез бюджета на НЗОК радикално се променят други закони.

Не по-малко смущаващо е, че промените не са съгласувани със заинтересуваните, както изисква законът, нито е направена оценка на въздействието.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: bia-bg.com
Снимка: 24chasa.bg

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлНормативни актовеСоциални грижиЛюбопитноАнкетиТестове