Начало Здравна медиа Здравни новини Структурата на софийските лични лекари подготвя нов протест за понеделник

Структурата на софийските лични лекари подготвя нов протест за понеделник

Структурата на софийските лични лекари подготвя нов протест за понеделник - изображение

Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари (ДСОПЛ) обяви, че на 23 април ще проведе протестен митинг заради пренебрежителното отношение на здравното ведомство към личните лекари и за нерешаването на техните проблеми. Изразът на недоволството им ще бъде даден пред пилоните на НДК от 12,30 до 13,30 ч. по време на неформалната среща на министрите на здравеопазването на ЕС.

От ДСОПЛ припомнят, че след протеста от 1 март е внесена в Министерството на здравеопазването и в институции, имащи отношение към сферата, декларация с искания. От дружеството информират, че не са получили отговор от ведомството и другите структури и че са взели решение да противодействат на провежданите политики в сектор първична извънболнична медицинска помощ (ПИМП) чрез всички законови начини, включително и чрез ефективни протестни действия.

Структурата на софийските общопрактикуващи лекари стои зад основните си искания, които са за намаляване на административните им задължения и дейности, пречещи на обслужването на пациентите и за отпадане на отчетите с описи на касови бележки за пенсионерите. По отношение на потребителската такса личните лекари искат заплащането й в пълния размер в рамките на 1% от минималната работна заплата, също така пациентите, които са освободени от таксата, да я заплащат изцяло, а сумите да бъдат реинбурсирани след това от съответните институции. Общопрактикуващите лекари не желаят да са на разположение 24 часа. От друга страна, не на последно място едно от исканията им е лекарският труд да бъде заплатен съобразно квалификацията и отговорностите, като по този начин ще се повиши качеството и достъпността.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: Дружество на софийските общопрактикуващи лекари
Снимка: bnr.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Социални грижиСнимкиНовиниЛайфстайлЛюбопитно