Начало Здравна медиа Здравни новини Студентите от медицински специалности в България излизат с отворено писмо до президента и държавните институции

Студентите от медицински специалности в България излизат с отворено писмо до президента и държавните институции

Студентите от медицински специалности в България излизат с отворено писмо до президента и държавните институции - изображение

Всички студенти от медицински специалности в България излизат с отворено писмо до президента и държавните институции днес.

Студентите от специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация“ от Медицинските университети в София, Варна, Пловдив и Плевен излизат днес с общо отворено писмо, адресирано до президента Румен Радев, главния омбудсман Мая Манолова, министър-председателя проф. Огнян Герджиков и министрите на образованието и науката и на здравеопазването проф. Николай Денков и д-р Илко Семерджиев.

В отвореното писмо студентите от медицинските университети в България настояват за незабавно преразглеждане на приетите през януари 2017 г. промени в Постановление №162, с което на практика значително се намалява издръжката на тяхното обучение като "неприоритетни" специалности за сметка на увеличаване на субсидиите за обучение на студенти от други "приоритетни" специалности.

От писмото става ясно, че бъдещите медици нямат нищо против увеличаване на субсидията за обучение на техните колеги, но не това да се случва в ущърб на медицинските специалности.

"Днес, при всепризнат недостиг на медицински кадри в България и Европа, редуцирането на субсидиите за здравните специалности е повече от неразумно. Това ще доведе до ограничаване на достъпа до медицинско образование, до увеличаване на образователната и трудова емиграция на дефицитни кадри, ще обезкърви допълнително здравната ни система, ще снижи качеството на обучение и то – без да реши проблемите на т.нар. "приоритетни" специалности", се казва в откритото писмо.

Вижте цялото писмо тук.

Снимка: Aquathermae

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниОбразованиеЛайфстайлЛюбопитноИсторияНормативни актовеЗаведенияКлинични пътекиТестовеСоциални грижиОрганизацииНаправления в медицинатаСпециалистиАлтернативна медицинаСнимкиЗдравни съветиПроизводителиЛичностиОткритияБотаникаСпортГеографияЛечения