Начало Здравна медиа Здравни новини Студенти лекуват роботи в единствения у нас симулационен тренировъчен център

Студенти лекуват роботи в единствения у нас симулационен тренировъчен център

Студенти лекуват роботи в единствения у нас симулационен тренировъчен център - изображение

Студентите от Мeдицинския университет в Пловдив са първите в България, които имат възможност да лекуват роботи в единствения в страната симулационен тренировъчен център.

В своеобразното спешно отделение на МУ студентите имат шанса да приложат уменията си на практика върху медицински роботи, които са с реални жизнени функции.

Сред високотехнологичните роботи има не само възрастни и деца, но и жени в напреднала бременност и бебета.

"С тяхна помощ може да бъде пресъздадено всяко патологично, всяко критично състояние, всяко заболяване", обясни доц. д-р Благой Маринов - директор на тренировъчния център.

По думите му върху роботите могат да се правят всякакви интервенции и върху тях могат да се оценяват знанията на студентите в края на курсовете на обучението по медицина.

"В зависимост от действията на студентите "пациентът" може да се подобри - ако правилни или да се влоши - ако са неправилни или ненавременни", заяви още доц. Маринов.

Апаратурата е уникална по своето предназначение не само в България, но и в цяла Югоизточна Европа.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниОбразованиеИсторияНормативни актовеЛайфстайлЛюбопитноИнтервютаЗаведенияСпециалистиСпорт и туризъмАптекиОрганизацииКлинични пътекиАлтернативна медицинаСнимкиСоциални грижиНаправления в медицинатаТестовеЗдравни съветиПроизводителиБотаникаЛичностиОткритияСпортЛеченияГеография