Начало Здравна медиа Здравни новини Създават дом за изоставени деца в Монтана

Създават дом за изоставени деца в Монтана

Създават дом за изоставени деца в Монтана - изображение

  Девет изоставени деца на възраст от 3 до 7 години вече ще имат свой дом. Те ще бъдат настанени в център от семеен тип на ул. "Юрий Венелин" в Монтана още през юни. За тях ще се грижат осем човека. Това предвижда проектът "Имам дом", който местната управа вече реализира, съобщи заместник-кметът Весела Коларска, която е негов ръководител.

  Екипът на центъра е назначен след внимателен подбор и преминава задължителното обучение. Със социалните работници, детегледачите, медицинската сестра, психолога, хигиениста и ръководителя работят експерти и консултанти, които имат опит в тази област. Заедно с тях те обсъждат различните проблеми и казуси, които биха възникнали в ежедневието и начините, по които трябва да бъдат решени. Търсят отговор на актуални въпроси защо институцията внушава липса на доверие, как да бъде избегната безразборната привързаност. Обучението ще приключи през април.

  В периода до юни ще бъде ремонтирана и къщата, където в среда, близка до семейната, ще бъдат настанени децата. Тя е общинска собственост и по нищо не се различава от съседните жилища, а това е голям плюс за децата. В нея ще бъдат обособени три спални, дневна, трапезария, кухня, санитарни помещения и офис за служителите, уточни Весела Коларска.

  Сега малчуганите са настанени в Дома за медико-социални грижи. Подборът им ще започне през април. Тогава екипът на проекта, представители на отдела за закрила на детето и социалния дом ще обсъдят заедно ситуацията около всяко от хлапетата. Съвместно ще попълнят цялата необходима документация, за да може през юни те да бъдат настанени в центъра. На практика тогава ще започне осъществяването на социалната услуга, разясни Коларска.

  Проектът "Имам дом"-Център за настаняване от семеен тип за деца е на стойност 195 559 лева. Той се осъществява с финансовата подкрепа на оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" чрез Европейския социален фонд. Общата му продължителност е четиринайсет месеца, а партньор на общината е Домът за медико-социални грижи. Идеята е след финала центърът да бъде трансформиран в делегирана държавна дейност, съобщи кметът Златко Живков.

  В областта на социалните услуги, особено в частта деинституционализация, в Монтана ще бъдат направени в края на тази и в началото на следващата година поредица много добри проекти. Тук ще бъдат открити три нови центъра от семеен тип, увери Живков. Ще изведем децата и ще ги настаним в среда, близка до семейната. Това ще позволи още в най-ранна възраст хлапетата да бъдат социализирани. Местната управа, която има значителен опит в тази сфера, а добър пример е Комплексът за социални услуги, се стреми да предоставя нови и качествени социални услуги, подчерта градоначалникът.

За Framar.bg:

2.7, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА