Начало Здравна медиа Здравни новини Съкращаване на персонал и на легла – част от оздравителните мерки в МБАЛ - Ловеч

Съкращаване на персонал и на легла – част от оздравителните мерки в МБАЛ - Ловеч

Съкращаване на персонал и на легла – част от оздравителните мерки в МБАЛ - Ловеч - изображение

Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева представи пред служителите на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Ловеч оздравителния план за измъкване на лечебното заведение от финансовата криза.

Леглата във всички отделения ще бъдат намалени с 40%, както и персоналът. Най-много съкращения ще има в администрацията, която в момента наброява 116 души. След промените ще останат да работят 36 души. Броят на лекарите ще остане какъвто е към момента – 77 медици, като допълнително ще бъдат освободени 27 души медицински персонал от общо 142 с полувисше и средно образование.

Закриването на работещи отделения не влиза в плана на новия прокурист д-р Ченко Чалъков, който ще поеме управлението на болницата след напускането на Съвета на директорите. Постигната е договорка с лечебното заведение в Плевен оттам да се осигуряват липсващи лекарства и консумативи за спешни случаи. Ако се наложи, от ловешката болница ще могат да се възползват от тази възможност до края на месеца.

Зам.-министър Начева е на мнение, че оздравителният план трябва да влезе в действие веднага. Стремежът е от края на януари редовно да се покриват разходите за лекарства и консумативи, издръжка и възнаграждения. Засега няма яснота кога ще бъдат изплатени заплатите на служителите за септември и ноември 2017 г.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев се е срещнал с представители на фирмите, дистрибутори на лекарства и консумативи, към които лечебното заведение има задължения. Постигнато е съгласие за режима им на изплащане, а кредиторите са подписали документ, с който се ангажират да прекратят образуваните изпълнителни дела към ловешката болница. Те са се съгласили да не правят нови запори върху нейните сметки.

Както от здравното ведомство, така и прокуристът Чалъков уверяват, че МБАЛ – Ловеч няма да затваря врати. Ще бъдат използвани всички законови варианти болницата да продължи да работи.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dnevnik.bg
Снимка: bnr.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Социални грижиНовиниЛайфстайлФизиологияБотаника