Начало Здравна медиа Здравни новини С малко над 1 000 000 лв. повече средства ще получи врачанската болница през 2019 г.

С малко над 1 000 000 лв. повече средства ще получи врачанската болница през 2019 г.

С малко над 1 000 000 лв. повече средства ще получи врачанската болница през 2019 г. - изображение

МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца ще получи с 1 039 400 лв. повече през 2019 г. в сравнение с 2018-а. От тях 900 000 лв. са от договора с НЗОК, а 141 000 лв. от субсидията на здравното ведомство. Това стана ясно от отговора, който даде министър Кирил Ананиев на въпроса, поставен от депутата от „Обединени патриоти“ Красимир Богданов и свързан с действията на министерството за спасяването на здравното заведение във Враца.

Министърът каза още, че извън тези средства болницата ще получи и 529 500 лв. за капиталови разходи. Те са предназначени за ремонтни дейности и за закупуването на апарати за хемодиализа и оборудване за съдебно-медицинското отделение.

От отговора на министър Ананиев на питането на Борислав Борисов от ГЕРБ се разбра, че централизираната обществена поръчка за лекарствата ще бъде открита през месец май. До момента са осъществени три тестови процедури, проверено е как функционира и доколко е сигурна електронната система, чрез която лечебните заведения ще купуват медикаменти.

По време на тестовете са направени допълнителни настройки и се отстранени установените грешки. От ведомството са поканили неправителствените организации и търговците на едро да извършат одит и след неговото приключване ще бъде обявена и реалната процедура. Кирил Ананиев подчерта, че са ускорили и изграждането на единната национална здравна информационна система.

Последният въпрос, на който министърът отговори, беше от народния представител Емил Тончев за действията на МЗ за подобряване на лабораторните условия в регионалните здравни инспекции.

„Една от целите е да приведем обхвата и честотата на мониторинга върху качеството на питейните води в съответствие с европейското и националното законодателство като осигурим оборудване за лабораториите на Държавния здравен контрол“, каза министър Ананиев.

За целта се изпълнява и проект по ОП „Околна среда“ на стойност 10 000 000 лв. Закупена е апаратура за РЗИ в Пловдив, Велико Търново, Бургас, Варна, Враца, Стара Загора, Плевен. За НЦРРЗ и варненската здравна инспекция са купени микровълнови пещи с високо налягане. Готова е и работната група, която подготвя провеждането на обществена поръчка и за още специализирано лабораторно оборудване.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mh.government.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Новини