Начало Здравна медиа Здравни новини С 30 секунди напред бяха преместени стрелките на Часовника на Страшния съд

С 30 секунди напред бяха преместени стрелките на Часовника на Страшния съд

С 30 секунди напред бяха преместени стрелките на Часовника на Страшния съд - изображение

С 30 секунди напред бяха преместени стрелките на Часовника на Страшния съд, който символично показва заплахата от световна катастрофа. В момента той показва 23:57:30.

Бордът на "Бюлетина на ядрените физици", в чийто състав са и 15 носители на Нобелова награда, изтъкнаха няколко причини за решението.

"На първо място е силният подем на национализма в света, а сред останалите причини са глобалното затопляне, влошаването на глобалната сигурност в контекста на все по-развиващите се технологии и пренебрегването на науката", посочват учените и уточняват, че безпрецедентно до момента като причина са посочени и изказванията на един-единствен човек – Доналд Тръмп.

Експертите окачествяват като тревожни думите на новия американски президент за укрепване на ядрения арсенал на САЩ и скептицизма му по отношение на климатичните промени.

Учените уточняват още, че са преместили стрелката само с 30 секунди (нещо, което се случва за първи път), тъй като Доналд Тръмп е президент едва от няколко дни.

"За първи път от 1953 година, когато САЩ вземат решението да произведат водородна бомба, часът на глобалната катастрофа е толкова близо. Тогава той отбелязваше 2 минути до апокалипсиса", заяви председателят на директорския борд Рейчъл Бронсън, която призова световните лидери да овладеят амбициите си и предупреди, че ескалирането на напрежението може да доведе до война.

Снимка: namasthetelangaana.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниПсихологияИсторияЛайфстайлАнкетиЗдравни съветиСнимкиНормативни актовеПроизводителиРецепти