Начало Здравна медиа Здравни новини Тази седмица започват безплатните прегледи за туберкулоза в цялата страна

Тази седмица започват безплатните прегледи за туберкулоза в цялата страна

Тази седмица започват безплатните прегледи за туберкулоза в цялата страна - изображение

Започва традиционната кампания „Седмица на отворените врати“, по време на която ще се прави скрининг за риска от туберкулоза. В Отделението по фтизиатрия в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив ще се извършват безплатни консултации от 12 до 16 март. Пациентите, при които се установи наличие на следи от заболяването, ще бъдат направени допълнителни изследвания. Специалистите ще приемат желаещите да се прегледат във времевия диапазон от 8 до 13 ч. през цялата тази седмица до 16 март включително.

В МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен също се включват в инициативата. Д-р Снежана Колева ще преглежда безплатно за туберкулоза във фтизиатричния сектор на болницата от 8 до 12 ч.

През тази седмица във всички областни градове в страната ще се проведе безплатният скрининг за туберкулоза. Той е част от Националната кампания за превенция и контрол на заболяването и се финансира от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Официалният ден, на който се отбелязва Световния ден за борба с болестта, е 24 март.

Броят на хората, възползвали се от безплатните прегледи от 2009 г. насам, е 102 979. От тях 1122 души са диагностицирани със заболяването и са приети за лечение, а на 3992-ма е проведена химиопрофилактика заради открита латентна туберкулозна инфекция.

През последните години в страната намаляват случаите на болни от туберкулоза. През 2006 г. статистиката сочи 39,1 на 100 000 души, а през 2016 г. – 21,3 на 100 000. Положителната насока се дължи на дейностите за превенция и контрол на заболяването на национално и регионално равнище, както и на работата на различни институции с уязвимите групи.

СЗО оповести информация, че през 2016 г. в световен мащаб от туберкулоза са се разболели 10,4 млн. души, от които 1,8 млн. са починали. Повече от 3 млн. нямат достъп до здравни грижи, живеят в изключителна бедност и затова попадат в рисковата група. Това са предимно наркозависими, мигранти и търсещи убежище, маргинализирани жени, деца и възрастни хора, както и проституиращи.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bnt.bg, МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен
Снимка: healthxchange.sg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИзследванияЛеченияДиетиСнимкиИсторияВидеоЛюбопитноЛайфстайлАлт. медицинаТестовеБотаникаЗаведенияСоциални грижи