Начало Здравна медиа Здравни новини Традиционна среща с недоносени бебета ще се проведе в добричката болница на 17 ноември

Традиционна среща с недоносени бебета ще се проведе в добричката болница на 17 ноември

Традиционна среща с недоносени бебета ще се проведе в добричката болница на 17 ноември - изображение

Отделението по неонатология към Многопрофилната болница в Добрич ще отбележи Световния ден на недоносените деца на 17 ноември. По този повод сградата на Дом-паметника „Йордан Йовков“ ще бъде осветена в лилаво и така ръководството на общината и медицинските служители ще изразят своята съпричастност с родителите и техните преждевременно родени деца.

На този ден в неонатологичното отделение на добричката болница ще бъде и традиционната среща с недоносените бебета, родени там. До момента на бял свят в него са се появили 101 преждевременно родени деца. От тях 52 са били момчета, а 49 са били момичета. За съжаление 3 са починали.

В България и по света е изключително тревожна статистиката по отношение на недоносените бебета. В страната се раждат около 6000 и продължава да нараства броят им. Постепенно се увеличават и преждевременно родените с екстремно ниско тегло, за което се смята това под 1000 г. Грижите, от които се нуждае едно такова новородено, могат да възлязат на 1000-2000 лв. на ден.

В световен мащаб недоносените бебета, които се появяват на бял свят всяка година, са повече от 15 млн., сочи статистика от 2012 г. Броят им на Стария континент е близо 500 000. Годишно умират над 1 млн. деца след усложнения вследствие на преждевременно раждане.

Специалистите са на мнение, че за да има все по-малко недоносени бебета и да се намалят смъртността и степента на увреденост сред тях, е необходимо да се говори за проблема. Важно е и самите лекари да бъдат много добре информирани.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: focus-news.net
Снимка: sciencedaily.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияХранене при...ТестовеАлт. медицинаИсторияСоциални грижиОрганизацииНормативни актовеКлинични пътекиСпортФизиологияСпециалистиБотаникаЛеченияПроизводители