Начало Здравна медиа Здравни новини Транссексуалните гърци ще могат да променят пола си без операция

Транссексуалните гърци ще могат да променят пола си без операция

Транссексуалните гърци ще могат да променят пола си без операция - изображение

Гръцкото правителство подготвя проектозакон, който да даде разрешение за промяна на пола, без да е направена операция, съобщава БТА. Досега имаше изискване от правните власти лицето да е претърпяло такава интервенция, за да бъде вписано в регистъра за гражданско състояние с друг пол.

Проектозаконът ще е готов до средата на юни и ще предвижда пълнолетните лица, които не са в брак и са в състояние да извършват юридически действия, да могат да променят пола си, без да са минали през хирургичната зала.

След евентуалните промени желаещият може да смени пола си само като подаде необходимата декларация, която трябва да бъде утвърдена от съда. После съответните органи трябва да впишат промяната и да издадат нов документ за гражданско състояние.

Досегашната практика нарушава правото на самоопределяне, според представители на правозащитни организации. От асоциациите за защита на хомосексуалните и транссексуалните изразяват своето доволство от готвените промени.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: inquisitr.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлПсихологияВидеоЛюбопитноНовиниХранене при...ИсторияЛеченияСнимкиКлинични пътекиИнтервютаЗдравни съветиСпециалистиНормативни актовеЗаведенияАнкети