Начало Здравна медиа Здравни новини Триклозанът в пастата за зъби помага при малария

Триклозанът в пастата за зъби помага при малария

Триклозанът в пастата за зъби помага при малария - изображение

Изследвания, извършени от робот, показаха, че съставка в пастите за зъби може да помогне при резистентни към лекарства щамове на малария. Експерти от университета „Кеймбридж“ установили по този начин, че триклозанът в пастата показва потенциал за прекъсване на инфекцията в два критични етапа – в кръвта и в черния дроб.

Всяка година маларията убива близо 500 000 души, голяма част от които са деца от бедните райони на Африка. Заболяването се лекува с редица медикаменти, но резистентността към тях се увеличава, а оттам и опасността някои щамове да станат нелечими. Затова откриването на нови лекарства е все по-належащо по думите на Стийв Оливър от биохимичния отдел на британския университет.

След ухапване от заразен комар паразитите от него се прехвърлят в новия „домакин“ и нападат черния му дроб. Там те се размножават, после се местят в червените кръвни клетки, разпространяват се из цялото тяло и причиняват треска и опасни усложнения.

Съставката триклозан се влага в пастата за зъби, за да попречи на натрупването на плака и бактерии. Но изследователите открили, че той спира растежа на маларийните паразити в кръвния стадий чрез инхибиране на действието на ензима еноил редуктаза. Той има важна роля при производството на мастните киселини.

Лекарството пириметамин се прилага при болните от малария, но то вече не действа в пълна степен заради развитата към него резистенстност. Така не може да противодейства на ензима DHFR, който е активният елемент в маларийния паразит. Специалистите от „Кеймбридж“ установили, че триклозанът е способен да въздейства върху този ензим дори при паразити, които са устойчиви на пириметамин.

Ние знаем, че това е безопасно съединение и способността му да се насочва към два етапа в жизнения цикъл на маларийния паразит означава, че той трудно ще развие съпротива срещу веществото“, заявява Елизабет Билсленд, един от ръководителите на проучването.

Изследването е публикувано в сп. Scientific Reports.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: scientificamerican.com

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниСнимкиИсторияХранене при...ЛайфстайлЗдравни съветиИзследванияЛеченияБотаника