Начало Здравна медиа Здравни новини Трима лекари от врачанската болница са с обвинение за длъжностно присвояване

Трима лекари от врачанската болница са с обвинение за длъжностно присвояване

Трима лекари от врачанската болница са с обвинение за длъжностно присвояване - изображение

Врачанската прокуратура повдигна обвинение на началника на хирургичното отделение, на сегашния и на предишния изпълнителен директор на местната болница „Христо Ботев“. Те са уличени в присвояване на парични средства, чийто общ размер се изчислява на повече от 32 млн. лв. и на съставяне на документи с невярно съдържание.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че за да запазят хирургичното отделение, медиците са нарушили изискванията и чрез изготвяне на документи с невярно съдържание са заблудили Министерството на здравеопазването, че звеното покрива условията за съществуване. В отделението по хирургия трябва да работят двама специалисти, които да извършват операциите. Във врачанската болница е работел само един, а друг лекар от Шумен се е водел хирург в отделението по документи. Той не е извършвал никакви интервенции, дори не е посещавал града и е работел изцяло в болници на територията на Шумен.

По този начин лечебното заведение във Враца е получавало средства по клинични пътеки, тъй като в здравното ведомство ръководството е представило документи, че отговаря на изискванията и му е било разрешено да извършва тази дейност. Дори са били изготвени документи, че хирургът от Шумен е бил помощник-оператор, участвал е в операции и е получавал средства. Във ведомостите имитирали подписа му, а след това парите му били превеждани по банкова сметка. Всички тези действия били със знанието на обвинените трима врачански лекари.

Арнаудова допусна възможността да се стигне и до други обвинения, както и да се разширят досегашните. Прокуратурата продължава с проверките, преглеждат се всички медицински досиета.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: trud.bg
Снимка: clinica.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниАнкетиЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноПсихологияИсторияСоциални грижиСнимкиСпециалистиСтатистически проучванияНормативни актовеОрганизацииЗаведенияЛичностиВидеоТестовеГеография