Начало Здравна медиа Здравни новини Три доказани случая на трихинелоза са регистрирани в Стара Загора

Три доказани случая на трихинелоза са регистрирани в Стара Загора

Три доказани случая на трихинелоза са регистрирани в Стара Загора - изображение

Три случая на доказана трихинелоза са регистрирани през януари в Регионална здравна инспекция - Стара Загора (РЗИ). Двата случая са от едно семейство (мъже на 24 и 47 години) и един мъж, познат на семейството, на 37 години.

За периода 25 януари – 3 февруари 2017 г. от РЗИ са издирени и изследвани общо 34 лица на възраст от 24 до 48 години областите Стара Загора и Хасково, консумирали от месото и месните продукти. 80% от лицата са имали оплаквания за висока температура, болки по мускулите и ставите, зачервяване на очите, оток около очите и по лицето.

На всички лица е проведена консултация от паразитолог или инфекционист и е назначено специфично лечение. При тях не е установена трихинелоза.

РЗИ установи, че трихинелната инфекция започва след многократна консумация на месо и месни продукти от закупено домашно прасе на територията на област Хасково. Обработката на прасето е извършена в домашни условия без да е направено изследване на месото за трихинелоза.

Взетите проби от прасето са доказан причинител на трихинелната инфекция.

Трихинелозата е тежко протичаща паразитна болест (паразитоза) при човека и бозайниците, като причинители на заболяването са малки кръгли червеи – трихинели.

В България са открити два трихинелни вида:
Trichinella spiralis – при епидемични взривове при домашни и диви свине;
Trichinella britovi – свързана най-често с епидемични взривове при дивите животни.

Трихинелозата може да имитира над 60 други болести, като много често наподобява грип, заушка, ревматизъм, ентероколит, менингит, алергия, миозит, бъбречни болести.

Снимка: Newsbeast.gr

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниХранене при...ЛюбопитноСпорт и туризъмОбразованиеЗаведенияАптекиСпециалистиСпортЛайфстайлОрганизацииСнимкиИстория