Начало Здравна медиа Здравни новини Три парламентарни комисии приеха бюджета на НЗОК

Три парламентарни комисии приеха бюджета на НЗОК

Три парламентарни комисии приеха бюджета на НЗОК - изображение

Проектозаконът за бюджета на касата беше представен пред комисиите по здравеопазване, социална политика и бюджет. Депутатите го подкрепиха, но разликата между гласувалите „за“ и „против“ е малка.

Едни от най-сериозните критики бяха отправени от страна на съсловието и на опозицията.

Кирил Ананиев подчерта за пореден път увеличението на средствата с половин милиард в сравнение с миналата година. Множеството структурни промени според здравния министър ще са в основата на не само на по-ефективната работа на системата като цяло, но и на създаването на организацията за преминаването към новия здравноосигурителен модел през 2020 г.

Министър Ананиев подчерта, че осигурените средства ще помогнат за стабилността.

По темата за бюджета на касата от лекарския съюз вече излязоха със становище, а на обсъждането вчера председателят на организацията д-р Иван Маджаров отново припомни основните несъгласия на колегията и препоръките им. Стоматолозите изразиха притеснението си, че е възможно да не бъдат в състояние да сключат договори, защото парите за дентална помощ не са достатъчни.

Фармацевтите също заявиха, че има промени, които ги притесняват. Проф. Илко Гетов, който оглавява фармацевтичния съюз подчерта, че ако не бъдат прехвърляни средства от едно в друго перо, бюджетът ще бъде достатъчен.

Несъгласията и критиките на опозицията не са по-различни от тези на съсловието. Проф. Георги Михайлов от БСП синтезира решението да не подкрепят проекта с мотивите, че липсва полезна здравна политика, не е променен балансът между парите за болнична и извънболнична помощ и най-вече заради сериозният проблем с „промените на закони, които нямат никакъв смисъл“. Според д-р Нигяр Джафер се предлагат някои добри решения, но има и вредни, а дори и „една откровена глупости“.

Според членовете на БТПП проблем е отсъствието на мерки, с които да се ограничи злоупотребата с лекарства, но и това, че текстовете не разглеждат заплащането по клинични пътеки, нереалните услуги и фалшиви болнични. Предложенията на търговско-промишлената палата са по отношение на електронното управление.

От Асоциацията на индустриалния капитал са на мнение, че проектът показва ясно волята за промени и за подобряване както на контрола, така и на качеството. Васил Велев изрази притеснение за идеята новите медицински дейности да бъдат одобрявани от правителството, което, според него, ще забави процедурата и ще бъде причина за липсата на реална конкуренция.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: bnt.bg, zdrave.net
Снимка: news.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиАнкетиЛайфстайлНормативни актовеЛюбопитноТестове