Начало Здравна медиа Здравни новини Турски специалист, лекуващ диабет с операция, ще консултира безплатно в София

Турски специалист, лекуващ диабет с операция, ще консултира безплатно в София

Турски специалист, лекуващ диабет с операция, ще консултира безплатно в София - изображение

Турски специалист ще консултира безплатно болни от диабет тип 2 и ще преценява дали те могат да се подложат на иновативна хирургична интервенция. Д-р Турул Демирел е един от малкото специалисти по света, който прилага лапароскопски метод, позволяващ в 95% от случаите да се постигне ремисия.

Д-р Демирел ще посети София на 23 февруари по покана на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“. Пациентите, които се интересуват от иновативното лечение, трябва да си запишат час на тел. 0879 977 401 и 0879 977 402. Необходимите резултати от изследвания, които се изискват за консултацията, са HbA1C – гликиран хемоглобин, инсулин и кръвна захар (на гладно и след хранене), IAA, ICA, анти-GAD и C Peptid (на гладно и след хранене).

В България повече от 500 000 души са болни от диабет, като 90 на сто от тях страдат от неговата разновидност тип 2. Контролът на заболяването се осъществява чрез лекарства и инжектиране на инсулин, както и чрез правилен хранителен и двигателен режим. При 15-20% от хората обаче не се постига нужния контрол на кръвната захар. А това води след себе си до прогресивни увреждания на органите, инфаркт и инсулт, бъбречна недостатъчност, ампутации.

Какъв подход ще използва хирургът зависи строго индивидуално от състоянието на самия пациент. Операцията, която турският специалист прилага върху диабетици от тип 2, е най-новият метод и се нарича „илеална интерпозиция“. Тя представлява „изместване“ на червата, чрез което се премахват щетите върху бета-клетките, чиято нефункционалност причинява захарен диабет. Интервенцията се извършва лапароскопски през 6 малки отвора без разрез на корема.

Процедурата е подходяща за пациенти, които са на възраст между 18 и 70 години и са диагностицирани с диабет тип 2 преди повече от 2 години. Не се прилага при страдащи от диабет тип 1 и при хора, които успешно контролират заболяването с лекарства.

Статистиката сочи, че 85 на сто от пациентите стават независими от инсулина след операцията. Медикаментозното лечение намалява и дори спира след няколко месеца при 10 на сто от хората, а при 5% се редуцира употребата на инсулин и контролът на кръвната захар се подобрява.

За безплатни консултации на 23 февруари при д-р Турул Демирел могат да се записват и пациенти със затлъстяване, които желаят по хирургичен път да се справят с проблема си. Бариатричната хирургия е подходящ метод при хора с индекс на телесна маса над 35 и които не постигат желания резултат с помощта на диети и физически упражнения.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: actualno.com
Снимка: internethaber.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Клинични пътекиНовиниХранене при...ИсторияСнимкиЛеченияПсихологияИнтервютаЛюбопитноЗдравни съветиСпециалистиЗаведенияНормативни актовеЛайфстайлАнкетиПатологияСпортВидеоТестовеХрани и ястияДиетиОрганизацииБотаникаИзследванияЗдравни проблемиАлт. медицинаПроизводители