Начало Здравна медиа Здравни новини Търсят решение на проблемите на МБАЛ в Ловеч и Враца

Търсят решение на проблемите на МБАЛ в Ловеч и Враца

Търсят решение на проблемите на МБАЛ в Ловеч и Враца  - изображение

Изплатиха заплатите за февруари на работещите във врачанската болница, съобщиха от здравното министерство. Днес заместник-министър Жени Начева разговаря с екипа на МБАЛ „Христо Ботев“ и пое ангажимента до края на май да бъдат получени всички изработени по договор с касата средства за април.

Жени Начева увери, че е постигнато съгласие с кредиторите и това именно ще помогне за редовното изплащане на заплатите. За да може обаче болницата да работи нормално и да изпълни ангажиментите си е нужно всички, излезли в отпуск да се върнат на работните си места. Зам.-министърът подчерта, че средствата за тази година не са по-малко в сравнение с миналата и болничното заведение може да се справи.

Факт е, че здравните заведения в Ловеч и Враца са изправени пред тежки проблеми - не само финансови, но и кадрови. Заместник здравният министър Жени Начева заяви на 13 май, че болниците няма да спрат работа, защото в района няма други и те са важни за хората. Тя изрази надежда, че изработените за тях оздравителни планове ще започнат да действат, но призна, че не може да каже дали ще запазят сегашния си вид.

Мнението на здравното министерство е, че тежките финансови проблеми са резултат от подценяването на въпроса с просрочените задължения и договорите, които ощетяват болниците. В този смисъл Жени Начева каза, че ще бъде потърсена отговорност от хората, довели болничните заведения до сегашното състояние.

От ръководството на БСП във Враца съобщиха от своя страна, че ще сезират главния прокурор за безстопанствеността във врачанската болница. В нея проблемите са още по-тежки и е напълно вероятно Спешното отделение да спре работа, заради напусналите го лекари.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: bnr.bg, lovechtoday.eu, mh.government.bg

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноПсихологияСпортОрганизацииИнтервютаЛеченияОбразованиеБотаникаИсторияЗаведенияНормативни актовеКомпании и организацииКлинични пътекиСоциални грижиАптекиАнкети