Начало Здравна медиа Здравни новини Увеличават се случаите на варицела в столицата

Увеличават се случаите на варицела в столицата

Увеличават се случаите на варицела в столицата - изображение

От справката на РЗИ-София става видно, че за периода от 11 до 17 юни в столицата са регистрирани 74 случая на варицела и 12 на скарлатина. Освен в София повишение на заболеваемостта се наблюдава и в още няколко областни градове, сред които са Варна е Пловдив. В морския град от варицела са заболели 31 деца, в Пловдив те са 13, а от скарлатина 37 са във Варна и 39 в Пловдив.

Лекарите припомнят, че острите инфекциозни заболявания се активират традиционно през пролетните месеци. Проблемът е, че у нас няма ваксина срещу варицела. Страната ни е единствената на Стария континент, в която тя не е регистрирана.

Дори обаче родителите да я закупят от друга държава, медиците едва ли биха се съгласили да я поставят, тъй като ваксината е жива и се нуждае от специален начин на транспортиране.

Преди няколко месеца главния държавен инспектор д-р Ангел Кунчев информира, че ваксина за варицела може да бъде осигурена едва пред 2020 г. Той заяви още, че благодарение на нея заболеваемостта в САЩ е спаднала с около 80%.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: srzi.bg, dnes.bg
Снимка: naitreetgrandir.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияТестовеЗдравни проблемиХранене при...СнимкиЗдравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноЛеченияИзследванияБотаникаЛайфстайлСоциални грижиВидеоАнкети