Начало Здравна медиа Здравни новини Увеличават се случаите на заболели от трихинелоза в страната

Увеличават се случаите на заболели от трихинелоза в страната

Увеличават се случаите на заболели от трихинелоза в страната - изображение

Освен регистрираният от РЗИ – Бургас взрив със заболели от трихинелоза, вече има още сигнали за заразени хора. Министерството на здравеопазването е информирано от Регионалните здравни инспекции в Кърджали, Хасково и Пловдив за възникнали случаи.

Общопрактикуващ лекар от Крумовград уведомява РЗИ – Кърджали, че към него се обърнали пациенти с оплаквания. Те консумирали месо от диво прасе преди да изчакат да излязат резултатите от лабораторните изследвания за трихинелоза. Създадена е организация за издирване на всички, които са яли от заразеното месо, и са уведомени ловните дружинки. По същото време тричленно семейство е прието за лечение в пловдивската УМБАЛ „Св. Георги“.

От РЗИ – Хасково съобщават за един лабораторно потвърден случай на заразен с трихинелоза мъж, който ял пържоли от диво прасе. Издирен е още един човек, който бил контактен.

От здравното министерство припомнят, че месото от отстреляните диви прасета задължително трябва да се изследва в лабораториите на БАБХ по места. Освен това кайма, луканка, суджук и други продукти, приготвени от подобно месо, трябва да се консумират, след като са обработени много добре термично. Купуването на месни продукти и свинско месо да става само в утвърдени магазини.

Трихинелозата остава една от водещите хелминтозоонози в нашата страна. През миналата година са регистрирани 44 души, които заболели след ядене на непроверено месо и месни продукти от диви и домашни прасета.

С оглед на зачестилите случаи през последните дни, здравните инспекции трябва да приложат и да проконтролират как се изпълняват разпоредените от Министерството на здравеопазването мерки.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: Министерство на здравеопазването
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниХранене при...Любопитно