Начало Здравна медиа Здравни новини Увеличават се случаите на чревни инфекции и болести, пренасяни от кърлежи

Увеличават се случаите на чревни инфекции и болести, пренасяни от кърлежи

Увеличават се случаите на чревни инфекции и болести, пренасяни от кърлежи - изображение

От РЗИ-та в различни български градове и от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) обявиха ,че има много случаи на чревни инфекции и заразяване на хора с болести, пренасяни от кърлежи.

Една от най-засегнатите области е Пловдивска. Там има бум на чревни инфекции, два пъти повече случаи през предходната седмица. По-голямата част от пациентите са с ентероколити, две проби за показали наличие на салмонелоза.

От 3 до 9 юли са регистрирани 7 болни от марсилска треска в страната, като от началото на 2017 г. те са вече 77. Случаите на лаймска болест през същия период на юли са 19, а от началото на годината - 128. Проба е показала едно заразяване с кърлежов енцефалит.

Въпреки че в Пловдив са пръскали против комари, кърлежи и други насекоми вече 5 пъти, повече от два пъти са се увеличили ухапаните от опасните кръвосмучещи паразити. От 29 юни до 5 юли четирима души са станали техни жертви, а в седмицата между 6 и 12 юли - деветима.

В София в периода 19 юни - 2 юли заболелите от чревни инфекции са 65, а в областта - 12, което е три пъти повече от предходните седем дни. В Хасково случаите са 23 за същия период, също и в Плевен, но там трима са диагностицирани с лаймска болест и ку-треска. В Бургас и Стара Загора също се наблюдава повишаване на случаите на чревни инфекции и марсилска треска, съобщава "Труд".

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: noyes-health.org

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноМедицински изследванияЛеченияЗдравни съветиКлинични пътекиМикробиологияИсторияАлтернативна медицинаХранене при...ЛайфстайлДиетиФизиологияОрганизацииСнимкиБотаникаЗаведенияНормативни актовеСпециалистиТестовеНаправления в медицината