Начало Здравна медиа Здравни новини Удължават прегледите за рак на гърдата в УМБАЛ Св. Георги - Пловдив

Удължават прегледите за рак на гърдата в УМБАЛ Св. Георги - Пловдив

Удължават прегледите за рак на гърдата в УМБАЛ Св. Георги - Пловдив - изображение

В УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив удължават безплатните профилактични прегледи на гърдите. Доц. д-р Ваня Узунова, д.м., ще преглежда в делничните дни в Клиниката по гръдно-коремна хирургия, на 11 етаж. Препоръчва се предварително записване на час, което може да стане на тел. 0898 478 250 от 12 до 13 ч.

Причината за удължаването е обезпокоителният брой на диагностицирани 20-30-годишни жени с рак на гърдата. За шест месеца, в които текат прегледите, са открити 8 дами, които вече са оперирани и провеждат необходимото лечение.

Препоръчително е след 40-годишна възраст всяка жена да си прави мамографски изследвания, а преди навършването на тази възраст веднъж в годината да ходи при хирург-мамолог на консултация.
Признаците, при които е необходимо да се обърне задължително внимание и да се отиде на преглед, са: промени във формата на зърното, болки в гърдите след менструацията, наличието на бучка, секрети от зърното, които са с бистър, жълт или кафяв цвят. Притеснителни са и необяснима загуба на тегло, „портокалова“ кожа на гърдата, хлътване на зърното или по повърхността на млечната жлеза, увеличени по размер лимфни възли, подуване или бучка под мишницата, възпаление на кожата на гърдата или сърбеж и обрив.

Доц. Узунова съветва да бъдем внимателни в начина си на живот и хранене. Много е важна физическата активност, да се избягват продуктите от животински произход, особено червеното месо. Ограничената употреба на алкохола, цигарите и сънотворните лекарства винаги е препоръчителна. Повече зеленчуци и плодове, леки меса са необходими на организма според нея. Важността на профилактичните прегледи е неоспорима, така може да се открие навреме злокачественото образувание и лечението да спаси живота на всяка една жена.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: huffpost.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиНовиниСнимкиЛайфстайлИсторияЛюбопитноПатологияВидеоМедицински изследванияЗдравни проблемиАлтернативна медицинаБотаникаЛеченияНормативни актове