Начало Здравна медиа Здравни новини УМБАЛ "Александровска" организира безплатен скрининг за бъбречни заболявания

УМБАЛ "Александровска" организира безплатен скрининг за бъбречни заболявания

УМБАЛ "Александровска" организира безплатен скрининг за бъбречни заболявания - изображение

По повод предстоящия Световен бъбречен ден екипът на Клиниката по нефрология на УМБАЛ "Александровска" ще проведе кампания с безплатни профилактични прегледи за ранно откриване и лечение на хронична бъбречна болест и създаване на регистър на засегнатите от болестта.

Скринингът ще се проведе от 13 до 17 март в часовете между 10.00 до 16.00 часа. Специалистите ще консултират в клиниката и в нефрологичния кабинет на ДКБ "Александровска".

Освен на преглед, пациентите ще могат да разчитат също на безплатни лабораторни изследвания: кръвна картина, кръвна захар, серумен креатинин; урина-седимент и микроалбуминурия; измерване на кръвно налягане, ръст, тегло и абдоминална ехография.

Необходимо е предварително записване на час на тел.: 02/ 9230 420, 02/ 9230 253.

Световният бъбречен ден се отбелязва традиционно на 9 март по съвместна инициатива на Международната бъбречна асоциация и Световната бъбречна фондация, чиято цел е да поставят акцент върху различни значими фактори и болестни единици, водещи до хронични бъбречни заболявания, както и превенцията им. Тази година той ще премине под мотото "Затлъстяването като фактор за хроничното бъбречно заболяване".

Мисията на Световния бъбречен ден е да се повиши информираността сред хората как да се намали честотата и въздействието на хроничните бъбречни заболявания (ХБЗ) и свързаните с тях здравни и финансови проблеми в световен мащаб. На този ден всички медицински специалисти обединяват усилия за откриването и намаляването на риска от ХБЗ, особено в популации с висок риск (хипертоници, диабетици, пациенти с наднормено тегло), а също и да подчертаят ролята на местните и националните здравни органи за контролиране на епидемията ХБЗ.

Снимка: Novini.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноИсторияНовиниЗдравни съветиВидеоСпециалистиЗдравни проблемиБотаникаЛеченияХранене при...ФизиологияДиетиПатологияАлт. медицинаКлинични пътекиИзследванияСнимкиНаучни публикацииОрганизацииНормативни актове