Начало Здравна медиа Здравни новини УМБАЛ Александровска финализира проекта с мерки за ранна диагностика на аутизъм при деца

УМБАЛ Александровска финализира проекта с мерки за ранна диагностика на аутизъм при деца

УМБАЛ Александровска финализира проекта с мерки за ранна диагностика на аутизъм при деца - изображение

УМБАЛ Александровска финализира проекта „Развитие на ефективни програми за ранна диагностика на децата с аутизъм в България чрез прилагане на международни стандартизирани инструменти“ по Програма БГ 07 „Инициативи за обществено здраве“ на МЗ.

Средствата са осигурени от Европейския финансов механизъм 2009 - 2014 и Норвежкия финансов механизъм 2009 - 2014 на обща стойност 468 940 евро.

Проектът бе разпределен в два етапа, като първият даде възможност за обучение на психолози, психиатри и други здравни специалисти от различни региони. Обучението се състоеше в прилагане на инструментите ADOS-2 и ADI-R, които са определени като „златен стандарт“ в диагностиката на аутизъма. На по-късен етап бяха обучени и специалисти извън сферата на здравеопазването като учители, социални работници, ресурсни преподаватели, които обаче също работят с деца с подобни заболявания.

Вторият етап от проекта даде възможност на специалисти от Клиниката по детска психиатрия „Св. Никола“ на „Александровска“ да преминат през обучение по нов стандарт за диагностика и лечение на деца с РАС. Терапията показва изключителен напредък в оценяването на деца със специални потребности и развитийни проблеми. В нея се включва и последната стандартизация на Скала за интелигентност на Уекслeр за деца (WISC-IV). Системата е основана на най-съвременните и влиятелни теории за интелигентност, известни като Gf-Gc модел на Кетъл, Керъл и Хорн.

По проекта бяха проведени обучителни и дискусионни срещи в градовете Бургас, Враца, Монтана, Благоевград, Габрово и Пазарджик със специалисти от областта на психичното здраве, които участват в разработването на различни програми. Подобни инициативи и програми са с цел създаване на мрежа от специалисти от различни области извън територията на столицата, които да имат чувствителност към най-ранните прояви на аутистични разтройства при децата и да подкрепят и тях и техните родители.

Спецификата на аутизма предполага специализирана и комплексна подкрепа за децата и техните близки. Този тип разтройства изискват интензивни, редовни рехабилитационни усилия и грижи в извън медицински сектори като социални услуги, социални служби и образование. Това е и една от важните причини за провеждането на повече проучвания на аутизма. Активното участие на деца и родители в сферата са основна предпоставка за ефективна грижа на деца с РАС.

С реализирането на проекта и чрез съдействието и работата на Клиниката по детска психиатрия, УМБАЛ "Александровска" застана зад каузата, която обедини много специалисти, родители, дарители, партньори и съмишленици. Това допринесе за създаването на по-добри условия за ефективна и качествена грижа, ранна диагностика и превенция на деца с разтройства  от аутистичния спектър в България.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Александровска болница5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИсторияНормативни актовеКлинични пътекиСпециалистиПсихологияХранене при...Алтернативна медицинаОрганизацииЛайфстайлИнтервютаСоциални грижиСпортСнимки