Начало Здравна медиа Здравни новини УМБАЛ Бургас и Ротари започват кампания срещу мозъчния инсулт

УМБАЛ Бургас и Ротари започват кампания срещу мозъчния инсулт

УМБАЛ Бургас и Ротари започват кампания срещу мозъчния инсулт - изображение

В бургаската Университетска болница ще извършват безплатни профилактични прегледи. Това е част от кампанията, която започнаха здравното заведение и фондация „Ротари“, чиято цел е предотвратяването на мозъчния инсулт.

Провокирани от данните, че у нас инсултът покосява много повече мъже и жени от средния за Европа процент – 36 на хиляда, от фондация „Ротари“ вземат решение да помогнат. Така се ражда проектът „Ротари без инсулт в България“, а 4 университетски болници стават част от него. Една от тях е бургаската.

Днес в нея беше доставена апаратурата, с която ще бъдат извършвани прегледите. Тя включва съдов доплер, който открива ранните признаци на атеросклероза и ехокардиограф. Цената им е 25 000 долара, а в края на проекта ще останат за здравното заведение. За целите на програмата се предвижда обучени на млади медици. Добра новина е и това, че комплектът е мобилен и ще бъдат организирани и изнесени прегледи.

При връчването на дарението днес представителите на трите ротариански клуба в морския град изразиха надежда, че това ще помогне случаите на мозъчен инсулт в областта да бъдат сведени до минимум.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mbalburgas.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлСоциални грижиЛюбопитноОрганизацииСпортЗдравни съветиИсторияЛеченияНормативни актовеХранене при...ИнтервютаСнимкиВидеоТестовеЗдравни проблемиАлт. медицинаКлинични пътекиЗаведенияБотаникаИзследвания