Начало Здравна медиа Здравни новини УМБАЛ – Бургас организира кръводарителска акция

УМБАЛ – Бургас организира кръводарителска акция

УМБАЛ – Бургас организира кръводарителска акция - изображение

Университетската бургаска болница организира кръводарителска акция на днешния Ден на кръводарителя. Отделението по трансфузионна хематология към лечебното заведение ще удължи за целта своето работно време и ще приема желаещи да дарят кръв и след 14 ч., докато вече няма хора. То се намира в сградата на бившата Първа поликлиника и отваря врати в 7,30 ч.

Всеки здрав човек от 18- до 65-годишна възраст може да стане кръводарител. Акцията е с цел набавяне на кръв заради честата нужда през лятото от преливане поради увеличаващите се пътни инциденти.

Ежемесечно през бургаското отделение преминават близо 700 кръводарители и това го прави едно от най-натоварените в България. Но заради намаляването на населението и доброволците намаляват своя брой през последните години. На месец са необходими 900-1000 души, които да даряват, за да може отделението да работи нормално.

През миналата година общият брой на кръводарителите бил 7338, а през 2016 г. - 7968. На около 2500 души им е отказано да им бъде взета кръвта, защото тя не била годна или хората не отговаряли на изискванията.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: clinica.bg
Снимка: tgmc.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Статистически проучванияНовиниИсторияЛюбопитноНормативни актовеИзследванияЗаведения