Начало Здравна медиа Здравни новини УМБАЛ "Свети Георги" пуска в експлоатация високотехнологичен ехокардиограф

УМБАЛ "Свети Георги" пуска в експлоатация високотехнологичен ехокардиограф

УМБАЛ "Свети Георги" пуска в експлоатация високотехнологичен ехокардиограф  - изображение

Официално откриване и пускане в експлоатация на високотехнологичен ехокардиограф ще направи на 19 декември Клиниката по кардиология на УМБАЛ "Свети Георги".

"Апаратът е последен модел в своя клас, General Electric Vivid E95, и е единственият до момента в България. Той ще се използва за образна диагностика при сърдечносъдови заболявания", обясни началникът на клиниката проф. д-р Федя Николов.

Той допълни, че още докато е бил в тренировъчен режим, ехокардиографът е помогнал за вземане на решения при трудни диагнози.

"Закупен е от Медицински университет – Пловдив, за да се използва за лечение на пациенти на УМБАЛ "Свети Георги" и за академичното развитие на лекарите, голяма част от тях – преподаватели във висшето училище. Науката и практиката в медицината вървят ръка за ръка, в този смисъл УМБАЛ "Свети Георги" и МУ – Пловдив се развиват и усъвършенстват едновременно: университетът обучава бъдещите лекари, но те стават професионалисти по време на специализациите и работата си в болницата", смята проф. д-р Федя Николов.

На официалния старт в използването на иновативната апаратура са поканени изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. д-р Карен Джамбазов, ректорът на Медицински университет – Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев, дмн, деканът на Медицинския факултет в МУ – Пловдив проф. д-р Николай Бояджиев, дм, ръководители на клиники в университетската болница и представители на други лечебни заведения.

 Снимка: GustoNews.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗаведенияОбразованиеСпорт и туризъмОрганизацииАптекиИсторияСпециалистиЛюбопитноЛайфстайл