Начало Здравна медиа Здравни новини УМБАЛ Св. Георги в Пловдив приема най-много неосигурени пациенти в страната

УМБАЛ Св. Георги в Пловдив приема най-много неосигурени пациенти в страната

УМБАЛ Св. Георги в Пловдив приема най-много неосигурени пациенти в страната - изображение

Проучване на НЗОК показва, че УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив хоспитализира и лекува за своя сметка най-много пациенти без здравна осигуровка в страната. Болницата е най-голямата в България и само неосигурените, приети в лечебното заведение, калкулират минимум 200 000 лв. загуба годишно.

Близо с тази сума нарастват дълговете на пловдивската болница всяка година. Статистиката показва, че за първите 9 месеца на 2017-а медицинска помощ в нея са потърсили над 400 трайно неосигурени пациенти. Процентът на хората с прекъснати здравни права, постъпили в спешното отделение, е 25. Всеки месец между 40 и 50 болни се лекуват за сметка на университетското лечебно заведение.

Веселин Калинчев, ръководещ отдел „Маркетинг и статистика“ в пловдивската „Св. Георги“, коментира, че вижда два варианта за справяне със ситуацията. Единият е болницата да бъде компенсирана от останалите клинични пътеки, отчитани от нея. Другият е на задлъжнелите към лечебното заведение пациенти да им бъде изпращана покана доброволно да покрият разходите по своето лечение. Последното вече е въведено като практика в УМБАЛ „Св. Георги“.

"Лекарите не могат да откажат медицинска помощ на пациент, независимо дали той е здравноосигурен или неосигурен", казва д-р Кирил Атлиев, началник на спешното отделение в болницата. Специалистите, които полагат грижи за хората с прекъснати права, не получават пари за труда си. Натрупват се и разходи за използваните техника и консумативи, които също не се покриват от тези пациенти. И така се заформя омагьосан кръг.

Статистическите данни за деветмесечието показват, че здравнонеосигурени пациенти постъпват и в двете пловдивски общински болници. Частните здравни заведения не отчитат колко такива болни са приети.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: БНТ
Снимка: УМБАЛ „Св. Георги“ - Пловдив

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСнимкиХранене при...Здравни съветиСоциални грижиАнкетиЛеченияИсторияОрганизацииСтатистически проучвания