Унищожават един тон сирене в Ловешко заради афлатоксин в млякото
При рутинно изследване на мляко за наличие на афлатоксин, са констатирани наднормени количества във ферма, на територията на село Радювене, Ловечко.
При проверката става ясно, че суровината се доставя в млекопреработвателното предприятие, където инспектори към Областна дирекция по безопасност на храните в Ловеч, възбраняват цялото количество сирене, произведено от суровина от същата ферма. След наличието на положителни проби за завишено количество на афлатоксин, цялото налично количество сирене е унищожено на екарисаж. Няма количества заразено сирене в търговската мрежа, тъй като то е било в период на „зреене" и никакви количества не са напускали предприятието.
От днес е създадена организация за това всички количества млечни продукти, произведени за домашна употреба в района на село Радювене, да бъдат предадени на компетентния орган, за да бъдат унищожени. Най-вероятният причинител на наличието на афлатоксин в млякото са остатъчните количества от жътвата на царевица в района, където животните са били на паша. Най-често афлатоксините се срещат в храни и фуражи в следствие на гъбично замърсяване от плесени, главно Aspergillus flavus и Asperguillus parasiticus в топли и влажни условия.
При проверката става ясно, че суровината се доставя в млекопреработвателното предприятие, където инспектори към Областна дирекция по безопасност на храните в Ловеч, възбраняват цялото количество сирене, произведено от суровина от същата ферма. След наличието на положителни проби за завишено количество на афлатоксин, цялото налично количество сирене е унищожено на екарисаж. Няма количества заразено сирене в търговската мрежа, тъй като то е било в период на „зреене" и никакви количества не са напускали предприятието.
От днес е създадена организация за това всички количества млечни продукти, произведени за домашна употреба в района на село Радювене, да бъдат предадени на компетентния орган, за да бъдат унищожени. Най-вероятният причинител на наличието на афлатоксин в млякото са остатъчните количества от жътвата на царевица в района, където животните са били на паша. Най-често афлатоксините се срещат в храни и фуражи в следствие на гъбично замърсяване от плесени, главно Aspergillus flavus и Asperguillus parasiticus в топли и влажни условия.
Коментари към Унищожават един тон сирене в Ловешко заради афлатоксин в млякото