Начало Здравна медиа Здравни новини Установени са високи нива на радиация на плаж край Черноморец

Установени са високи нива на радиация на плаж край Черноморец

Установени са високи нива на радиация на плаж край Черноморец - изображение

В залива Вромос край Черноморец са установени високи нива на радиация. Здравните власти предупреждават, че равнището им е опасно и на места достига до 50 пъти над нормата. В същото време те обясняват, че нямат право да забранят достъпа до плажа и той е свободен.

Високото съдържание на уран, което е установено на мястото, идва от добивната дейност, която се извършвала преди десетилетия в близката мина „Росен“. Част от отпадните води са зауствани във въпросния залив. Заместник-директорът на РЗИ – Бургас Вергиния Цанова обяснява, че пясъчната ивица по цялото Черноморие се изследва за съдържание на радионуклеиди и разликата между останалите терени и този във Вромос е от 5 до 50 пъти повече.

Радиоизотопните елементи, които са налични на плажа в залива, се разпадат за повече от 90-100 години. Няма непосредствен ефект, ако се лежи дълго време на пясъка, но той може да се прояви след години. Изключително опасно е за деца, млади хора и бременни, тъй като може да настъпят генетични мутации в половите клетки, които да се отразят в потомството. Високите нива на радиация имат канцерогенен ефект.

Плажът не е отдаден на концесия, поставена е табела на български и английски с предупреждение, че пясъчната ивица е опасна. Вергиния Цанова коментира, че не са в състояние да забранят на хората ползването на плажа, те избират дали да го посещават или не, след като се информират.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: actualno.com
Снимка: news.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни съветиИсторияЛайфстайлЛюбопитноАнкетиАлт. медицинаЛеченияСпортСнимкиБотаника