Начало Здравна медиа Здравни новини Установиха нов грипен щам в страната

Установиха нов грипен щам в страната

Установиха нов грипен щам в страната - изображение

След лабораторно изследване в четири проби е доказано наличието на нов щам на вирус от тип Б. Националната референтна лаборатория е извлякла разновидността „Виктория“.

В лабораторията са изследвали 300 проби, от които 100 са дали положителен резултат за грип. Това говори за епидемично разпространение. По-голямата част от установените случаи – 84%, са щам „Ямагата“ от група Б, 12 са от тип А.

Проф. Тодор Кантарджиев, ръководител на Националния център по заразни и паразитни болести, съветва директорите на лечебните заведения да са подготвени за приемане на пациенти в неврологичните отделения. Предупреждението е във връзка с усложненията при грипния вирус от тип Б, които водят до засягане на централната нервна система.

Специалистът обяви, че в областите Бургас, Пловдив, Сливен и София се повишава броя на заболелите и трябва внимателно да се спазват инструкциите на Центъра по заразни и паразитни болести. В Благоевград обявиха грипна епидемия и от 22 януари учениците ще са във ваканция в продължение на 3 дни.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dariknews.bg
Снимка: express.co.uk

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноПрезентацииЗдравни проблемиИсторияТестовеВидеоЛечения